O uvjetima za priključenje EU
0

Stefan Fule dolazi u BiH, razgovarat će s političkim liderima

FENA
Stefan Fule
Stefan Fule
Evropski komesar za proširenje Štefan Fule doputovat će u BiH 27. novembra kada će s bh. političkim liderima u Sarajevu održati sastanak u okviru druge runde visokog dijaloga u vezi s ispunjenjem uvjeta BiH za priključenje Evropskoj uniji, potvrdio je za Agenciju FENA Peter Stano, portparol Štefana Fulea.

Rekao je da će razgovor ići u smjeru analize ispunjenja rokova koje je BiH preuzela na prvom sastanku na visokom nivou koji je u junu 2012. održan u Briselu.

"Fokus će biti na uvjetima iz Mape puta te će biti razgovarano o načinima na koji BiH može ubrzati svoj napredak na putu ka integraciji u Evropsku uniju", precizirao je Stano.

Upitan da prokomentira raspoloženje zvaničnog Brisela prema BiH, naročito u ovom trenutku kada je više nego očigledno da BiH, uprkos svim nastojanjima zvaničnika EU da je vrate na pravi put, zaostaje za susjedima, Stano je kazao da će na ta pitanja u Sarajevu odgovoriti sam Fule.

"Međutim, odlučnost i namjere EU spram BiH su vrlo vidljive iz poruka koje je političarima i građanima BiH uputila visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton", kazao je Stano.

Podsjećamo, Ashton je istakla čvrstu opredijeljenost svih 27 zemalja članica EU da prihvate BiH u svoju zajednicu. Naglasila je da je budućnost BiH u EU te da bh. politički lideri moraju preduzeti sve neophodne korake da EU postane realnost za bh. građane inače će ova zemlja zaostati za zemljama u regionu.

Ashton je kazala da nema vremena za trošenje na neproduktivne razgovore te podsjetila da BiH mora implementirati presudu Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" da bi SSP stupio na snagu. S ovom ocjenom suglasan je, tvrdi Stano, i zvanični Brisel.

"Perspektiva BiH je u EU i to je ono što žele i građani BiH. Mi u Briselu samo pokušavamo da nađemo najbolje načine da ova perspektiva bude ispunjena, a što uključuje i aktivnu suradnju i angažman bh. političara", zaključio je Stano.

Brisel od bh. političara očekuje dogovor o konkretnim rješenjima za dva glavna uvjeta iz Mape puta, a to su okvir zakonskog rješenja u vezi s implementacijom presude u slučaju "Sejdić-Finci" te zajednički prijedlog svih nivoa vlasti u vezi s učinkovitim mehanizmom koordinacije.