BiH
2

Stefan Fule: BiH u kritičnoj fazi

SRNA
Stefan Fule (Foto: AFP)
Stefan Fule (Foto: AFP)
Komesar za proširenje EU Stefan Fule ocijenio je da se BiH sada nalazi u kritičnoj fazi i da je sve u rukama političara.

Navodeći da se sve čini kako BiH ne bi bila izostavljena iz proširenja, Fule je istakao da političari u BiH moraju da napuste svoje uske političke interese i da shvate da je ono što će ih pokrenuti i dovesti do evropskih integracija - primjena presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

"Tek onda će moći podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo i mobilisati sve instrumente za proširenje koje imamo da bi podržali razvoj u BiH", rekao je Fule za Glas Amerike.

On je naveo da bi to onda otvorilo put za bavljenje velikim brojem drugih pitanja, "koji uključuju nove ustave, pitanje efikasnog funkcionisanja Federacije BiH i druga važna pitanja".

"Zajedno sa visokim predstavnikom Cathrine Ashton činimo sve da bi pomogli, i da bi riješili pitanje odluke Sejdić i Finci, ali u isto vrijeme kako bi pokazali da se tek nakon iskrene primjene te odluke mogu uključiti u mnogo konstruktivniji i zahtjevniji okvir", rekao je Fule.