Predstavnici MMF-a kod Nikšića
0

Štednja na svim nivoima je među prioritetima

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina razgovarali su danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Milanom Cucom i njegovim saradnicima.

Premijer i ministar ponovili su odlučnost Vlade FBiH, iskazanu i tokom razgovora s predstavnicima Svjetske banke, da rezultatima stane iza datih obećanja i da se čvrsto drži dogovorenog.

"Želimo biti ozbiljan partner, a treba nam pomoć Međunarodnog monetarnog fonda kako bismo ostvarili ciljeve", kazao je premijer Nikšić. "Nažalost, sada se moramo baviti gašenjima požara, ali želimo što prije pokrenuti opsežne reforme na nekoliko područja."

  Prema premijerovim riječima, među ciljevima Vlade su reforma javne uprave, povećanje konkurentnosti u sferi ekonomije, te stvaranje okruženja za veće privlačenje inostranih investicija. Također, treba ukinuti korištenje nezakonito stečenih prava u oblasti braniteljske i socijalne zaštite, pri čemu Vlada FBiH želi biti potpuno transparentna objavljujući popise i legalnih i nelegalnih korisnika ovih prava.

  Među prioritetima je i štednja na svim nivoima jer, kako je kazano, ni Vlada ni državni službenici nisu vlasnici Federacije BiH i nemaju pravo Federaciju voditi u propast.

  Ministar Krajina je istaknuo kako se očekuju pozitivni učinci za srijedu najavljenog potpisivanja Protokola o međusobnoj suradnji između Vlade FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH. Uz racionalizaciju javne potrošnje, on je ukazao i na postojanje rezervi na prihodovnoj strani Bužeta FBiH, te će stoga Vlada tražiti od inspekcijskih organa i Finansijske policije pojačavanje aktivnosti.

  Predstavnici MMF-a danas su upoznati i s pokrenutim aktivnostima Vlade FBiH koji trebaju rezultirati pregledom nerealiziranih razvojnih projekata i mogućnostima za njihovo pokretanje, kao i s već započetim pripremama rebalansa ovogodišnjeg budžeta.
  Milan Cuc je kazao kako Federalna vlada ima dobru predstavu o tome u koje aktivnosti treba uložiti napore.

"Vizija MMF-a je da Bosna i Hercegovina postane sposobna, bez naše finansijske, ali uz našu tehničku i savjetodavnu pomoć, sama graditi perspektivu", dodao je rezidentni predstavnik MMF-a.