BiH
708

Stećci nominovani na listu svjetske baštine UNESCO-a gdje im i jeste mjesto

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović danas je na sastanku Vijeća ministara kulture Jugoistočne Evrope u Ohridu zvanično uručio Nominacioni fajl i Plan upravljanja za nominaciju stećaka za upis na UNESCO Listu svjetske baštine generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj.

"Pripala mi je izuzetna čast i zadovoljstvo da na ovogodišnjoj konferenciji ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope ispred četiri zemlje, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj uručim Nominacioni dosije kojim se stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici, nominuju na Listu svjetske baštine UNESCO-a", izjavio je tom prilikom ministar Nović.

Nominacioni dosije, po njegovim riječima, rezultat je samoprijegornog, timskog, gotovo pet godina dugog rada brojnih eksperata različitih profila i osim toga riječ je o zajedničkom projektu iz oblasti kulture, odnosno prekogranične saradnje država sa područja bivše Jugoslavije.

"Da je samo to u pitanju, a nije, smatrao bih da se radi o projektu od izuzetnog značaja koji po svim svojim gabaritima nadrasta regionalni značaj. Uostalom stećci se nominiraju na Listu svjetske baštine UNESCO-a gdje im, po našem dubokom uvjerenju i osjećaju za univerzalne kulturne vrijednosti, i jeste mjesto", istakao je Nović u svom obraćanju.

Naglasio je da pri izradi Nacionalnog fajla i Plana upravljanja svaka naučna tvrdnja višestruko provjerena i potkrijepljena i dokumentovana prema kriterijima UNESCO-a. Dodao je da će ostatak materijala koji uključuje Menadžment plan za 30 nominiranih nekropola i razne anekse predati u rokovima koje je odredio UNESCO.

"Države nastaju i države nestaju, čak je to i sudbina pojedinih naroda, ali ono što trajno ostaje to je kultura. To je, po mome dubokom uvjerenju, ono područje kreacije ljudskog duha u kojem uvijek iznova moramo otkrivati i prepoznavati univerzalne vrijednosti, u kojem po principu životnih zakonomjernosti moramo graditi jedan bolji i humaniji svijet: svijet mrtvih i živih, mrtvih koji opominju na prolaznost života i uče životnoj mudrosti i živih koji, učeći od mrtvih, nastoje stvoriti svijet po mjerilima prava i pravde", izjavio je Nović.

"U tom smislu ja vas još jednom pozdravljam i pozivam da istrajemo na ovom projektu koji afirmira koliko regionalne toliko i opšteevropske kulturne vrijednosti koje, možemo to vidjeti upravo danas kada se uobličava politička ideja Evrope, ne gube na svojoj aktuelnosti", istakao je u svom obraćanju ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.