Mirzah Fočo
0

Stećci iz jezera Perućac spremni za premještanje

FENA
Jezero Perućac (Foto: Drina-reka.com)
Jezero Perućac (Foto: Drina-reka.com)
Stručnjaci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proteklih su dana iskopali mulj oko stećaka koji su pronađeni u ispražnjenom jezeru Perućac, na lokalitetu kod sela Đurevići gdje se vrši ekshumacija te su mogli te srednjovjekovne nadgrobne spomenike pregledati u cjelini.

Potvrdio je to danas Feni pomoćnik izvršnog dužnosnika u Komisiji Mirzah Fočo, naglasivši da je riječ o tri stećka. Prvobitno se procjenjivalo da su na toj lokaciji pronađena četiri stećka, ali se utvrdilo da je četvrti objekt obični kamen, ali je u potpunosti pokriven školjkama asocirao na stećak.

"Utvrdili smo da je riječ o dva sanduka s postoljem i jednom sljemenjaku. Jedan sanduk je dekorisan dvostrukom spiralom, dok su na drugom urezani polumjesec i jabuka s gornje strane sanduka. To su standardni motivi na ovim nadgrobnim spomenicima, ali su vrlo dobro očuvani zbog dugogodišnje pokrivenosti muljem", kazao je Fočo.

Potvrđeno je da su stećci zbog erozije tla skliznuli u rijeku Drinu.

Fočo je istaknuo da će u ovoj sedmici početi proces dislokacije stećaka. Mnistarstvo odbrane BiH već je pozitivno odgovorilo na dopis Komisije te obećalo angažiranje jednog helikoptera, koji je dovoljan za izmještanje sva tri stećka.

"Izmještanje je potrebno izvršiti što prije, jer će za petnaestak dana početi punjenje jezera Perućac. O mjestu dislokacije stećaka bit će dogovoreno naknadno", zaključio je on.