BiH
0

Stav SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH jedinstven, raspisati izbore samo za predsjednika RS-a

FENA
Stav Stranke za BiH, Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH je da treba raspisati prijevremne izbore samo za predsjednika RS-a, jer mandati dvojici potpredsjednika traju i nisu prestali, a očekuju da će Centralna izborna komisija BiH donijeti sutra odluku o raspisivanju izbora samo za upražnjeno mjesto predsjednika entiteta.

Predstavnici ove tri stranke Muharem Murselović, Adil Osmanović i Mehmed Kopić su ovaj stav iznijeli danas tokom konsultativnog sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem uz očekivanje da će CIK raspisati izbore samo za predsjednika RS-a.

Potpredsjednik RS-a i SDA Adil Osmanović kazao je novinarima da je za tu stranku neupitan mandat dvojice potpredsjednika, jer nisu iz CIK-a dobili jedinstveno, već svako pojedinačno uvjerenje o mandatu koji su osvojili na izborima.

Navodeći da ne može da povjeruje da će CIK donijeti sutra odluku o raspisivanju izbora i za potpredsjednike, Osmanović je kazao da je činjenica da se iz RS-a vrši kampanja da do toga dođe i to bi značilo da je konstitutivnost naroda na ovim prostorima "samo mrtvo slovo na papiru".

Nakon sastanka održanog u Banjoj Luci, Osmanović je rekao da je zabrinut posljednjim postupcima institucija tog bh. entiteta, a posebno Skupštine RS-a, prema druga dva konstitutivna naroda i činjenicom da se dvojici potpredsjednika koji su iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda na svaki mogući način nastoji onemogućiti da vode taj entitet bar do izbora predsjednika RS-a.

Osmanović je skrenuo pažnju i na činjenicu da nije, kako je naveo, dobro što je prvo održan sastanak sa strankama sa srpskim predznakom, a danas sa strankama koje iza sebe u većini imaju bošnjačko i hrvatsko glasačko tijelo, te naglasio da je trebalo održati zajednički sastanak o prevazilaženju postojeće situacije.

Ponovio je i da je bio iznenađen činjenicom da je Narodna skupština još 1. oktobra bila donijela odluku da predsjednik entitetskog parlamenta preuzme nadležnosti predsjednika, a da tada još nije bila donijeta ni zvanična odluka o prestanku mandata predsjednika RS-a.

Predsjednik entitetskog predsjednika Igor Radojičić je nakon sastanka rekao da je predstavnike ovih triju stranaka informirao o stavovima šest parlamentranih stranaka sa srpskim predznakom sa kojima je ranije razgovarao, te najavio da će nakon danas iznijetih stavova uputiti dopis Centralnoj izbornoj komisiji BiH o svim iznijetim gledištima za prevazilaženje novonastale situacije u RS-u nakon iznenadne smrti Milana Jelića.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović složio se da je neupitan mandat dvojice potpredsjednika, te postavio pitanje šta bi se desilo da je situacija suprotna, odnosno da je preminuo jedan od potpredsjednika.

Murselović je kazao da je ta stranka nezadovoljna stanjem konstitutivnosti naroda u RS-u, upitavši kakva se poruka šalje građanima ukoliko se potpredsjednicima iz reda Bošnjaka i Hvrata ne dozvoljava da ni na kratko vrijeme budu na poziciji predsjednika RS-a.

Poslanik SDP-a BiH Mehmed Kopić kazao je da bez obzira kakvo će biti rješenje CIK-a povodom novonastale situacije, neophodno je u predstojećim ustavnim promjenama dograditi ovu ustavnu i zakonsku prazninu koja postoji u RS-u.

Kopić je kazao da se time normativno može preduprijediti da se više ne dolazi u ovakvu situaciju.

CIK bi sutra trebao da donese odluku o ovom pitanju u RS-u koje nije definirano ni Ustavom jer ni jedan član ne govori šta se dešava u slučaju smrti predsjednika entiteta.