Milorad Dodik
0

"Stav RS-a o vojnoj imovini neće promijeniti ni pismo Hillary Clinton"

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je da je jasan stav RS-a o pitanju vojne imovine u BiH, ističući da je RS spremna da 23 od ukupno 69 lokacija perspektivne vojne imovine u BiH stavi na raspolaganje Ministartsvu odbrane, ali pod dva uvjeta.

On je ovo izjavio danas novinarima u Banjoj Luci komentirajući pismo koje je američka državna sekretarka Hillary Clinton uputila Predsjedništvu BiH u kojem je pozvala sve strane u BiH da nastave s traženjem rješenja za problem vojne imovine da bi omogućili zemlji da u ovoj godini započne godišnji nacionalni program i iskoristi sve pogodnosti koje pruža Akcioni plan o članstvu u NATO-u.

Prvi uvjet o kojem govori Dodik jeste da se te 23 lokacije u RS-u, i kada se stave na raspolaganje Ministarstvu odbrane, ne mogu prometovati i da kada prestane potreba za vojne svrhe da se daju entitetima u kojima se nalaze, a drugi uvjet RS-a je i da se ostala vojna nepokretna imovina “automatski” dodijeli lokalnim zajednicama, entitetima, školskim, zdravstvenim i drugim ustanovama.

"Ne može se desiti da se izdvoje te 23 lokacije, a da ostali dio imovine ostane neriješen", rekao je Dodik i dodao da se može prihvatiti taj uvjet RS-a, a ako ne, onda "ne idemo u MAP i ništa se neće desiti".

A ako se ispune ta dva uvjeta, kazao je, RS će pristati na dogovor o pitanju rješenja za problem vojne imovine u BiH.

“Promjenu našeg stava o ovom pitanju neće izmijeniti ni pismo Hillary Clinton”, kategoričan je entitetski premijer i napominje da treba razgraničiti pojmove “upisati” i “staviti na korištenje” tu imovinu.

Dodao je i da je pitanje vojne imovine poznat problem još odranije, te da “niko ne može da spriječi da se za njega interesiraju i poznate ličnosti svijeta, pa stoga razumije” i interes Hillary Clinton.

“Ipak mislimo da je ta inicijativa došla od jedne zainteresirane strukture iz BiH”, dodao je Dodik.

Zamjera i na tome što se u pismu Hillary Clinton vide “suštinske greške”, gdje ona kaže, kako navodi, da očekuje da će se “brzo formirati vlada BiH”.

Dodik na to kaže da vlada BiH “ne postoji, te nije definirana Ustavom ni u Dejtonskom sporazumu”.

Ako je Hillary Clinton, kako kaže, napravila grešku, može to da razumije, ali napominje da u BiH postoji Vijeće ministara BiH koje ima “svoju ustavnu poziciju, ali nije vlada”.

Još je rekao i da “nisu dobrodošle takve tvrdnje o institucijama koje ne postoje u BiH, jer u njima se vide neki kontinuirani zahtjevi”, ali bi “bilo dobro da svako ko želi dobro BiH, poštuje njen ustavni poredak”.

U pismu, čije detalje su objavili banjalučki pisani mediji, Hillary Clinton je navela da je zadovoljna što je NATO na ministarskom sastanku u Talinu odlučio da pozove BiH u MAP, uz očekivanja da će ta odluka biti katalizator za dalje reforme.

"Kao što znate, 69 lokacija perspektivne vojne imovine mora biti registrirano na državu, tačnije na korištenje Ministarstvu odbrane BiH prije nego BiH preda svoj ANP i iskoristi sve prednosti MAP procesa ove jeseni", podsjetila je ona.

Svjesna je i da još ne postoji konsenzus kako bi to trebalo da bude riješeno unutar postojećeg zakonskog okvira, ali da je veoma važno da sve strane nastave da teže praktičnom rješenju koje će omogućiti BiH da započne ANP proces ove godine.

Savjetuje i da je veoma bitno da lideri pređu preko etničkih podjela i pronađu zajednički jezik kada je riječ o pitanjima koja se tiču svih građana.