Sud BiH
0

Statusna konferencija u predmetu Gani Kovači i drugi

FENA
Statusna konferencija u predmetu 'Gani Kovači i drugi' zakazana je za sutra u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, saopćeno je iz Suda.

U ovom predmetu optužnica tereti Ganija Kovačija, Besima Sinanija, Muadina Emrulaija, Mustafu Ćatića, Selmina Kovača, Adisa Hamzića, Miomira Zečevića i Nermina Uzunovića za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Musaira Dulića, Zejida Šabića, Muhameda Mahmutovića, Branislava Šupića i Muhameda Račića optužnica tereti za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba te za krivično djelo 'dogovor za učinjenje krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom neovlašćenog prometa opojnim drogama'.

Jasmin Ćehić, Fadil Šarić, Azmir Karajić, Atif Karajić, Damir Karajić, Hamid Sadiković, Našid Malkić, Dragan Miljković, Dragan Marković, Borislav Tasovac, Miodrag Zubac, Jovo Šišković, Radivoje Mrkaić, Velibor Mrkajić i Dalibor Štrbac terete se za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo krijumčarenja osoba.

Prema navodima iz optužnice, optuženi Kovači, Đulić, Hamzić, Šabić, Kovač, Štrbac, Malkić, Sadiković, Sinani, Zečević, Miljković, Mahmutović, Šupić, Račić, Ćatić, Marković, Tasovac, Emrulai, Karajić, Ćehić, Šarić, Zubac, Šišković, Velibor Mrkajić, Uzunović, Atif Karajić i Damir Karajić zajedno su s drugim, njima poznatim osobama organizirano prebacivali državljane Republike Albanije i Republike Srbije s područja Kosova u druge države u kojima nisu imali prijavljeno prebivalište.

Optuženi su, kako se navodi u optužnici, povezivanjem i udruživanjem u organizirane grupe ljudi, organizirali prebacivanje migranata iz Republike Crne Gore preko Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku te u države zapadne Evrope, a sve radi imovinske koristi.

Optužnica dalje navodi da su optuženi Đulić, Šupić, Šabić, Mahmutović i Račić zajedno s drugim njima poznatim osobama vršili promet psihotropne supstance (marihuana).

Optuženi su, kako se navodi u optužnici, od juna 2007. godine do aprila 2008. organizirano iz Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i dalje u Republiku Hrvatsku prebacili oko 71 migranta.

Pored toga, navodno su od decembra 2007. godine do marta 2008. godine izvršili nedozvoljeni promet opojne droge marihuane, kao i ugovaranje nedozvoljenog prometa opojnih droga, saopćeno je iz Suda BiH.