BiH
2

Status grada će dobiti više općina u Federaciji BiH

FENA
Novim Zakonom o principima lokalne samouprave status grada mogu dobiti sve jedinice lokalne samouprave u Federaciji koje imaju 30.000 stanovnika i u užem gradskom jezgru 10.000 stanovnika.

U saopćenju za javnost upućenom iz Saveza općina i gradova FBiH navodi se kako su Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici od 19. jula 2006. godine, a Dom naroda ovog parlamenta na sjednici od 12. jula 2006. godine donijeli Zakon o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Po novom Zakonu o principima lokalne samouprave koji je prošle sedmice objavljen u Službenim novinama Federacije BiH i stupio na snagu 7. septembra 2006. godine, status grada mogu dobiti sve jedinice lokalne samouprave u Federaciji koje imaju 30.000 stanovnika i u užem gradskom jezgru 10.000 stanovnika pod uslovom da nadležno općinsko vijeće donese takvu odluku.

U skladu sa zakonskim rješenjima, dvije ili više općina mogu formirati grad na osnovu sporazuma o udruživanju, a svi centri kantona su gradovi.

Osim navedenih mogućnosti, gradom se može proglasiti i općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja.

Ovaj zakon će se primjenjivati i na Grad Sarajevo i na Grad Mostar osim ako nije u suprotnosti sa odredbama Ustava Federacije BiH koji je regullsao status ova dva grada.

Savez općina i gradova Federacije BiH će u narednom periodu organizovati niz sastanaka sa predstavnicima lokalnih zajednica u vezi implementacije ovog zakona, stoji u saopćenju.