BiH
0

State Department: Referendum o otcjepljenju RS nije opcija

FENA
Pomoćnica američke državne tajnice Rosemary Di Carlo je kazala da eventualna nezavisnost Kosova ne postavlja presedan za legalnost referenduma u Republici srpskoj s ciljem da se taj entitet otcijepi od Bosne i Hercegovine.

"Dejtonski sporazum, koji su međunarodna zajednica i Vijeće sigurnosti prihvatili, odredio je granice BiH. Te su granice čvrste. Referendum u RS-u nije opcija", naglasila je Rosemary di Carlo.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice primila je u četvrtak predsjednika Srbije Borisa Tadića, nakon što se on u srijedu susreo s njenim zamjenikom, Nicholasom Burnsom. Oba su sastanka prošla vrlo uspješno, kazala je za Glas Amerike pomoćnica Državne tajnice Rosemary Di Carlo.

"Razgovaralo se o čitavom nizu pitanja, kao što je budućnost bilateralnih odnosa, naravno, razgovaralo se i o Kosovu. Državna tajnica Rice vrlo je jasno rekla da je važno konstruktivno sudjelovati u procesu rješavanja budućeg statusa Kosova. Stabilnost regije te promocija euratlantskih integracija predstavljaju glavne ciljeve američke politike prema južnoistočnoj Evropi", kazala je Di Carlo.

Nerješeno pitanje statusa Kosova predstavlja veliki faktor nestabilnosti u regiji: "Trebamo rješiti pitanje statusa Kosova u kontekstu spomenutih ciljeva. Moramo nai realistično rješenje, koje će omogućiti budućnost Kosova kao multietničkog društva, a koje će biti prihvatljivo stanovnicima Kosova."

Di Carlo je, međutim, upozorila da će se rješenje statusa Kosova naći jedino ukoliko obje strane budu maksimalno fleksibilne i predane iskrenim i temeljitim pregovorima.