BiH
0

State Department o napadu na Ambasadu SAD-a u Sarajevu

FENA
Američki State Department u petak je objavio kako nema izvještaja o povrijeđenima među osobljem Ambasade SAD-a u Sarajevu, na koju je vatru iz automatskog oružja otvorio 23-godišnji Mevlid Jašarević iz Sandžaka u Srbiji.

"Nemamo nikakvih izvještaja o povrijeđenima među osobljem ambasade. Lokalne snage reda odgovorile su na napad. Ambasada je pod blokadom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u saopćenju. Više napadačevih hitaca pogodilo je zidove ambasade, objavio je State Department, a prenio CNN.

Napadač na američku ambasadu, naoružan automatskom puškom AK-47, ranjen je u policijskoj intervenciji i prevezen je u sarajevski klinički bolnički centar, potvrđeno je iz službenih izvora. Napadača na Američku ambasadu u Sarajevu ustrijelila je policija pošto je iz automatske puške ispalio više desetina metaka prema zgradi ambasade. Nakon što je neutraliziran, napadač je pod jakom policijskom pratnjom prevezen u sarajevski klinički centar.

Napadač, kojeg su sarajevski mediji identificirali kao Mevlida Jašarevića iz Novog Pazara u Srbiji, iznenada je s tramvajskog stajališta otvorio vatru prema kompleksu u sarajevskom naselju Marijin-Dvor, u kojem se nalazi dobro osigurana ambasada SAD-a. Na snimkama TV kamera imao je bradu, baloner i skraćene hlače.

Očevici su ga opisivali kao "vehabiju". Tvrdili su i kako je uzvikivao da "ne želi pucati na braću muslimane nego na Amerikance". Prema medijima, Jašarević je 2010. boravio u Gornjoj Maoči, izoliranom selu u centralnoj Bosni poznatom kao sjedište jedne od zajednica koje okupljaju bivše mudžahedine u BiH, sljedbenike vehabizma, stroge forme islama.

Iz bolničkih izvora u Sarajevu je potvrđeno kako je u napadu na američku ambasadu ranjen zaštitar. Njega je napadač pogodio u obje noge, no rane nisu opasne za život. Područje oko ambasade bilo je satima blokirano, a policija je pretražila i sve okolne zgrade jer se pojavila informacija da su u napadu sudjelovala dvojica muškaraca, ali to zasad nije potvrđeno.