BiH
0

State Department: Burns i Schwarz-Schilling razgovarali o reformama u BiH

FENA
Nicholas Burns; Foto: Reuters
Nicholas Burns; Foto: Reuters
Pomoćnik američke državne tajnice Nicholas Burns je u utorak u Washingtonu razgovarao s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schwarzom Schillingom o potrebi da nova vlada Bosne i Hercegovine krene brzo pravcem reformi potrebnih za napredak BiH.

Također je bilo govora o potrebi da se ostave po strani podjele i nacionalna retorika koja je karakterizirala izborni period i posebno reformi policije i Ustava, saopćio je State Department.

Visoki predstavnik Schwarz-Schilling je posjetio Washington u okviru obilaska zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH, uoči njihovog sastanka krajem februara na kojem se treba odlučiti o daljem obliku međunarodnog prisustva u BiH i budućnosti Ureda visokog predstavnika.

Pomoćnik državne tajnice Burns je rekao da cijeni posvećenost građanima BiH koju je pokazao Schwarz-Schilling. Sjedinjene Države se raduju nastavku bliske suradnje i nastavit će da pružaju podršku Schwarz-Schillingu do isteka njegovog mandata, kaže se u saopćenju State Departmenta izdatom nakon susreta Burnsa i Schillinga.