BiH
25

Stari Grad Sarajevo: Zgrada na Baruthani postala dom za 11 raseljenih osoba

Klix.ba
Zgrada za interno raseljena lica iz Starog Grada koja je u septembru otvorena na Baruthani, dobila je svoje prve stanare. Ključeve je dobilo 11 porodica i problem interno raseljenih osoba u ovoj sarajevskoj općini je konačno riješen.

Nedugo nakon što je zgrada za interno raseljena lica iz Starog Grada na Bartuhani svečano otvorena, 11 stanara je dobilo ključeve, a neki od njih su i uselili u novi dom. Vildana Jakić je više od 20 godina živjela kao podstanar i maštala je o vlastitom domu, a sada je dobila priliku da se vrati tamo gdje je živjela prije rata.

"Ovdje sam odrasla, upravo na ovom mjestu. Nekada je ovdje bilo osam zgrada, sve su granatirane i srušene. Kada sam dobila ovaj stan ja sam novorođena i konačno ću naći svoj mir. Selila sam se 14 puta i kada sam dobila ključeve ovog stana i priliku da nakon toliko godina riješim ovo životno pitanje, odlučila sam da se odmah uselim. Već sam imala nešto namještaja i opremila sam stan koliko sam mogla. Srećom, oni najneophodniji elementi su već bili u stanu, pa mi je zato lakše", rekla je Vildana.

Izgradnjom zgrade na Brusuljama prije pet godina i zgrade na Baruthani, riješen je problem interno raseljenih u Starom Gradu, za koje je Općina prethodnih godina osiguravala alternativni smještaj i izdvajala značajna sredstva.

Također, u zgradu u ulici Čodordžina, koja je izgrađena početkom godine, smješteno je sedam socijalno ugroženih porodica, tako da je ukupno 27 porodica u Starom Gradu dobilo nove stanove u posljednjih pet godina.

Gradnja zgrade na Baruthani trajala je tri godine i koštala je 635.000 KM. Općina je uložila 440.000 KM, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS izdvojilo je 185.000 KM, a humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International koja je bila implementator projekta, donirala je 10.000 KM.