BiH
2

Stari Grad Sarajevo: Nove stanove na Baruthani dobilo 11 porodica

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Baruthani je danas otvorena nova zgrada u kojoj je stanove dobilo jedanaest porodica iz Starog Grada koji su interno raseljene osobe već 25 godina.

Ovim porodicama Općina Stari Grad je prethodnih godina osiguravala alternativni smještaj i izdvajala značajna sredstva. Gradnjom ovog objekta, kao i zgrade za devet stanara na Brusuljama izgrađene prije pet godina, rješava se problem interno raseljenih u Starom Gradu. Osim toga, početkom godine sagrađena je zgrada u ulici Čadordžina za smještaj socijalno ugroženih u koju je useljeno sedam porodica, tako da je ukupno 27 porodica u Starom Gradu dobilo nove stanove u posljednjih pet godina.

Gradnja objekta na Baruthani trajala je tri godine i koštala je 635.000 KM. Općina je gradnju finansirala iznosom od 440.000 KM, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS izdvojilo je 185.000 KM, a humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International koja je bila implementator projekta, donirala je 10.000 KM.

"Ovo je treća po redu zgrada koju smo napravili u posljednjih pet godina i namijenjena je za interno raseljena lica. Općina je izdvojila oko 440.000 KM gotovog novca, međutim ističem da je kompletnu infrastrukturu, odnosno zemljišnu, građevinsku dozvolu, rent i zemljište finansirala Općina. To znači da je ovo projekat koji sigurno vrijedi više od milion KM", kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Potvrdio je da su sada smješteni svi interno raseljeni u Starom Gradu koji su ostali bez svojih domova u ratu, te da je preostalo još nekoliko slučajeva kojima Općina finansira alternativni smještaj, ali to nisu interno raseljeni u ratu.

“Vjerujem da smo prva Općina u BiH koja je na ovaj način zbrinula svoje građane", dodao je Hadžibajrić.

Direktorica humanitarne organizacije Hilfswerk Austria International Suzana Jašarević pojasnila je da je ova ideja nastala prije četiri godine u saradnji sa Općinom Stari Grad i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo kako bi se riješio problem osoba koje nemaju svoje stambene jedinice jer su im uništene tokom rata i tamo se ne mogu vratiti, te koriste alternativni smještaj.

“Veoma sam sretna što smo na kraju ovog projekta i što vidim korisnike, koji su čekali toliko vremena do ovog momenta. Zbog manjka sredstava zgradu smo radili iz godine u godinu, ali danas je to srećom sve prevaziđeno", kazala je Jašarević.

Vildana Jaskić jedna je od korisnica koja će uskoro useliti u novi stan. Za nju je ovo dan koji će vječno pamtiti.

"Ovdje sam odrasla, upravo na ovom mjestu. Nekada je ovdje bilo osam zgrada, sve su granatirane i srušene. Ja živim 25 godina kao podstanar i selila sam se dosad četrnaest puta, a sada kada dobijam ovaj stan ja sam novorođena i konačno ću naći svoj mir", kazala je vidno potresena i uplakana Vildana.

Fikret Ćenan je iz jedanaestočlane porodice, a u novom stanu će živjeti s roditeljima i sestrom.

"Mnogo smo zahvalni na ovom stanu jer smo tolike godine živjeli u lošim uslovima i 'pod kirijom' koju je opet plaćala Općina. Krov nad glavom je nešto najvažnije. Stan je odličan, imamo i namještaj i ubrzo useljavamo", kazao je Ćenan.

Safet Ismailji je demobilisani borac, nezaposlen i ima višečlanu porodicu.

“Ovo mi zaista mnogo znači, jer sam već dvadeset godina raseljena osoba, nezaposlen sam, ali sam nedavno, opet uz pomoć Općine i načelnika, dobio dozvolu za neki svoj privatni posao. Imam veliku porodicu, petoro braće i tri sestre i živjeli smo ovdje u blizini skoro cijeli život. U ovom stanu ću živjeti sa bratom i sestrom", kazao je Ismailji.

Svečanu vrpcu presjekli su načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Suzana Jašarević nakon čega su zajedno sa budućim korisnicima krenuli u obilazak zgrade. Veličina novih stanova je između 40 i 50 m2, svi su spremni za useljenje, opremljeni pećima za grijanje i konvektorima, kuhinjskim elementima i izgrađeni od savremenih materijala.