BiH
0

Stare devizne štediše iz BiH dobile pomoć tužitelja iz Hrvatske

FENA
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić i advokat Milivoje Žugić, zastupnik Šteditelja-tužitelja iz Hrvatske, potpisali su danas u Banjoj Luci Sporazum o međusobnoj saradnji oko potraživanja od Ljubljanske banke.

Žugić zastupa oko 130.000 šteditelja-tužitelja iz Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava po osnovu stare devizne štednje iz Ljubljanske banke, te apelirao na stare devizne štediše u BiH da tom sudu dostave što više tužbi po osnovu potraživanja stare devizne štednje koja je bila uložena kod banaka na području bivše Jugoslavije.

On tvrdi da će "samo tako sud shvatiti svu ozbiljnost problema i diskriminacije ove kategorije građana, i na osnovu toga donijeti pravičnu presudu".

Nišić je na pres-konferenciji ponovio nezadovoljstvo starih deviznih štediša zbog neriješenih problema, zaprijetivši da će štediše ući u banke u kojima su ulagali novac i neće ih napustiti dok se ne postigne dogovor kako će im biti vraćen uloženi novac.