BiH
0

Stare devizne štediše 28. decembra blokirat će četiri granična prijelaza

FENA
Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori zajedno sa Udruženjem poljoprivrednika RS-a organizirat će, 28. decembra, proteste i blokadu četiri granična prijelaza u BiH, Izačić, Pavlovića most, Bijeljina i Gradiška kako bi upozorili na potrebu rješavanja njihovih problema.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić pojasnio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da će blokada graničnih prijelaza početi u 13.00 sati i trajat će dva sata, a od toga će odustati jedino ukoliko se ispuni njihov zahtjev.

Taj zahtjev je, kako je naveo, da se prihvati odluka Predstavničkog doma Parlamentra skupštine BiH od 18. septembra prošle godine u kojoj se kaže da će se devizna štednja za pet godina isplatiti ili isplaćivati sa pet posto kamata.

Naveo je da se taj zahtjev može ispuniti i da sredstva postoje, te da su stare devizne štediše pristajale i na protuvrijednost svoje štednje u stanovima, poslovnim prostorima, zemljištu i drugo.

Ističući da su to zaključci vanredne sjednice proširenog Upravnog odbora tog udruženja, Nišić je dodao da, ukoliko se i ovi njihovi uvjeti ne prihvate, stare devizne štediše neće odustati već će odmah nakon Nove godine ući u sve banke u BiH i blokirati njihovo rad.

Pozvao je sve devizne štediše i sve druge građane da dođu na granične prijalaze kako bi skrenuli pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti na "nepravdu učinjenu starim deviznim štedišama i drugim građanima".

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Milan Škrbić kazao je da to udruženje daje podršku protestima starih deviznih štediša, jer žele da upozore da se i sami poljoprivrednici, naveo je, nalaze u katastrofalnom položaju.

Škrbić navodi da blokadom graničnih prijelaza žele da primoraju vlasti u BiH da ispune obećanje vezano za verifikacju CEFTA sporazuma pri čemu se tražili i usvajanje zakona kojim bi se amortizirali prvi negativni udari na poljoprivredne proizvođače, a koji ne mogu biti konkuretni okruženju.

Svetozar Nišić je, između ostalog, rekao da su stare devizne štediše u proteklim godinama pokušali da sa bh. vlastima dođu do konačnog rješenja problema vraćanja stare devizne štednje, ali nisu uspjeli u tome zbog čega su se i odlučili na blokade graničnih prijelaza u BiH.

On je ponovio da je verifikacija stare devizne štednje "samo još prevara vlasti".

"Svi znamo da je 30 milijardi maraka izneseno iz zemlje u periodu od 1988. do 1991. godine i o tome imamo sve dokumente. Taj se novac i danas nalazi po nekim bankama. Kako smo saznali pet milijardi se nalazi na privatnim računima nekih političara", tvrdi Nišić.

Dodaje i da je "kontaktirao Interpol u Pragu i da mu je rečeno da trebaju odobrenje vlasti BiH da krenu u istragu kako bi se objavili računi onih ljudi koji u evropskim bankama drže te silne milione, dok ovdje građani umiru od gladi".