Najzagađenija zenička MZ
0

Stanovnici Tetova guše se u smradu deponije

Sarajevo-x.com
Foto: Dosta.ba
Foto: Dosta.ba
Pokret Dosta! u današnjem saopštenju za javnost poziva sve građane i građanke da se pridruže protestu stanovnika Mjesne zajednice Tetovo kojima su zbog deponije Siđe ugroženi zdravlje i životi.

U petak 27. marta 2009. u 10 sati, stanovnici Tetova blokirat će u znak protesta sve prilaze deponiji Siđe.

Deponija Siđe je izvor opasnih, otrovnih isparenja koja nastaju spaljivanjem životinjskih ostatka i medicinskog otpada. Nalazi se na samom rubu naselja i trebala je odavno biti zatvorena jer više nije bezbjedna za okolinu.

"Iako je Općina Zenica potpisala ugovor o korištenju nove, ekološki ispravne, deponije Moščanica, općinska vlast još uvijek koristi Siđe za spaljivanje otpada, nastavljajući da uništava zdravlje i život Tetova", ističu iz pokreta. "Budući da su svi apeli upućeni općini do sada bili ignorisani ili je na njih odgovoreno praznim obećanjima, mještani Tetova su primorani da se na ovaj način bore za sopstveni okoliš i iole normalan život."

Na protestu će biti upućen zahtjev da se deponija Siđe zatvori i sanira, te da se počne provoditi ugovor koji je potpisala općina i plati prevoz otpada do odgovarajuće lokacije, kao i da se mještanima Tetova vrati čist zrak.