BiH
478

Sarajlije razočarani GRAS-om, kombiji kruže gradom i prevoze građane

Piše: J. H.
Radnici GRAS-a jutros su ponovo stupili u štrajk tražeći isplatu februarske plaće i bolje uslove rada. Sve ovo izazvalo je veliki gnjev građana Sarajeva koji se pitaju kome plaćaju mjesečne karte i zašto ih kupuju.

"Nije dobro njima, a nije dobro ni nama. Evo, kući sam krenula ranije nego što to inače radim. Pješačit ću dok se ne umorim, a onda ću uzeti taksi", kazala nam je Sarajka koja živi na Dobrinji.

Njena sugrađanka Nafija Ibragić misli da GRAS-ovci u ovom slučaju nisu upravu.

"Previše građani ispaštaju, bez obzira da li je štrajk ili ne. Ja svaki dan koristim trolejbus i po ovoj kiši nije nimalo lijepo vraćati se kući i pješačiti", kaže penzionerka Nafija.

Hiljade učenika i studenata jutros su zakasnili u škole i na predavanja na fakultetima. Mnogi od njih hodali su i po nekoliko kilometara.

"Mi živimo u Studentskom domu u Nedžarićima i trebalo nam je više od 45 minuta da stignemo na fakultet. Zakasnili smo na vježbe i predavanja", kažu nam studenti Poljoprivrednog fakulteta.

Mnogi krive Vladu Kantona Sarajevo zbog stanja u kojem se GRAS nalazi.

"Trebaju dati još nekoj firmi da prevozi građane, pa da vidimo hoće li štrajkovati kada im dođe konkurencija. Vodstvo GRAS-a je pokazalo da ne znaju voditi firmu. Njihovi vozači i revizori su bezobrazni i neprofesionalni. Ono što mene brine je apatija građana Sarajeva koji im ovo dozvoljavaju", kaže Sarajka Amina.

Na ulicama Sarajeva primijećeni su i ilegalni prijevoznici sa kombi vozilima koji kruže po cijelom gradu i za jednu marku prevoze građane kojima je ovakav prijevoz itekako dobrodošao.