BiH
16

Stanovnici ogorčeni: Vodovod dužnicima u Sokolović Koloniji isključuje vodu

Piše: M. N.
Stanari naselja Sokolović Kolonija u Kantonu Sarajevu žale se kako KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. danima isključuje vodu domaćinstvima koja imaju dugovanja, kako tvrde, još iz perioda rata. Također, zbog više kvarova i pucanja cijevi, nestaje im vode i tokom dana, što je neizdrživo u ovim ljetnim danima s visokim temperaturama.

"KJKP ViK d.o.o. već danima isključuje domaćinstva sa mreže iako za to nemaju sudski nalog, a zbog dugova za vodu još od rata. Iako, prema njihovim tvrdnjama, postoje tužbe kod nadležnih sudova, oni su prije donošenja presuda počeli isključenja. Istovremeno, kod V Osnovne škole u Sokolovićima već je prošlo 15 dana otkako je pukla cijev i desetine poziva im je upućeno u vezi s tim kvarom, što usmenih, što pismenih, oni jednostavno neće to da poprave. Na upit kada će popraviti taj kvar, dobio sam odgovor: 'Kad dođe na red, možda za mjesec dana, jer ima puno kvarova, a malo ljudi'", rekao nam je jedan od mještana ovog naselja.

Iz preduzeća ViK kazali su nam kako kontinuirano provode aktivnosti slanja opomena pred isključenje priključka potrošačima, kao i pozive za zaključenje sporazuma o plaćanju duga na rate.

"Ukoliko se potrošači ne odazovu navedenim pozivima KJKP ViK d.o.o. Sarajevo je prinuđeno pristupiti isključenju komunalne usluge, a u skladu sa članom 68. Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda. U slučajevima kada se komunalna usluga uskrati, dužnik je pored plaćanja duga za vodu obavezan platiti i troškove ponovnog uključenja koji se kreću od 125 KM do 684 KM. Trenutno ovlašteni zaposlenici preduzeća ove aktivnosti provode na području općine Ilidža", rekla je za Klix.ba Mirjana Trifunović, glasnogovornica preduzeća ViK.

Kazali su da se u noćnom terminu od 24:00 do 05:00 vrši isporuka pod smanjenim pritiskom u djelu naselja Sokolović Kolonija zbog enormne potrošnje vode u zoni vodosnabdijevanja rezervoara Igman kako bi se održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje. Trifunović je istakla da su upoznati o kvarovima, te da su oni otklonjeni.

"Stručne ekipe će obilaskom terena u naselju Sokolović kolonija u narednom periodu, pokušati locirati kvarove i u što kraćem roku iste otkloniti", dodala je Trifunović.

Nažalost, situacija s vodosnabdijevanjem u noćnim satima u KS se i dalje odvija otežano, te većina naselja nema vodu tokom noći. Zbog lošeg stanja cijevi i mreže nerijetko se dešavaju i nepredviđeni kvarovi koji dodatno ugrožavaju snabdijevanje vodom. Građani su ogorčeni, a dodatno ih uznemirava to što se isključuje voda u ovim vrelim ljetnim danima.

"U svim zemljama regiona Ustavni sudovi su strogo zabranili isključenja jednog od osnovnih energenata za život - vode. Samo kod nas je to normalno. Druga strana svega ovoga je kako je ViK dozvolio nastajanje dugova po nekoliko hiljada maraka i zašto nisu isključivali vodu do sada. Mi nemamo pravo na higijenu ni na zdravlje, kao da nismo ljudi", kazao nam je stanovnik naselja Sokolović Kolonija.