BiH
240

Stanovnici C faze Alipašinog Polja dobili parking sa 130 mjesta

Klix.ba
Stanovnici C faze Alipašinog Polja dobili su danas prvi veliki parking od kako je naselje izgrađeno.

Svečanim presijecanjem vrpce parking su, pred velikim brojem prisutnih zvaničnika, vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i građana otvorili predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Edina Gabela, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić i Mustafa Tanović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Alipašino Polje C-I.

Svečanost je upotpunjena nastupom najmlađih sugrađana, učenika prvih razreda Osnovne škole "Meša Selimović" koji su izveli prigodan kulturno-umjetnički program, kao i obraćenjem poznatog bh. glumca Enisa Bešlagića.

Izgradnjom parkinga sa 130 mjesta konačno je riješen višegodišnji problem stanovnika ovog naselja, koji su se za pomoć u rješavanju problema nedostatka parking prostora, godinama obraćali općinskoj administraciji.

"Mi smo u oktobru prošle godine imali zbor građana u MZ Alipašino Polje C-I na kojem je na neki način donesena odluka da se krene u realizaciju ovog projekta, a građani su izrazili želju da parking bude čuvan. Sretan sam da smo ovako brzo uspjeli izgraditi jedan ovakav parking, koji je bio potreban ovom naselju više od dvadeset godina. Ukupna investicija izvedenih radova iznosi blizu 300.000 maraka", kazao je načelnik Efendić. Dodao je da će rješevanje problema nedostatka mjesta za parkiranje biti nastavljeno i u naseljima Dobrinja, Saraj-Polje i drugim novogradskim.

Parking je nešto drugačiji u odnosu na postojeće, jer je kombiniran sa zelenim pojasevima raspoređenim između dijelova parkinga. Odrasla stabla su zasađena, tako da imamo drvored na parkingu, a postavljena je led štedna rasvjeta. Na ovaj način bit će sačuvan zeleni pojas, kako se ne bi narušio ambijent ekološki prihvatljive sredine.

Parkingom će upravljati Javno preduzeće "Lokom" i on će biti čuvan tokom 24 sata.

"Građani su izuzetno zadovoljni time što je općinski načelnik ispunio obećanje, koje je dao dosta prije nego je izabran za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo. Sa ovim parkingom riješit ćemo gorući problem saobraćaja u mirovanju", rekao je Mustafa Tanović.