BiH
0

Stanovnici Bugojna proslavljaju Dan Općine

FENA
Svečana sjednica Općinskog vijeća Bugojno održana je danas povodom obilježavanja 20. maja, Dana Općine.

Sjednica je počela intoniranjem himne BiH, nakon čega je upriličeno kratko podsjećanje na događaje zbog kojih je Općinsko vijeće Bugojna 19. maja 2008. donijelo odluku da se 20. maj proglasi Danom općine.

Naglašeno je da je 1870. Bugojno dobilo status općine, a 20. maja 1886. prvi put je zasjedalo Gradsko vijeće, kojim je predsjedavao tadašnji načelnik Tahir-aga Vidimlić.

U Vijeću su se nalazili pripadnici svih konfesija koje su u to vrijeme bile zastupljene na teritoriji bugojanske općine a taj događaj, kako se čulo, predstavljao je prvi oblik parlamentarizma, demokratije i političkog djelovanja kroz državne institucije sistema.

Uz čestitku građanima Bugojna za Dan općine načelnik Hasan Ajkunić za govornicom je uputio poruke mira i suživota.

  • Ponosan sam što ovaj grad ima sve veći broj stanovnika i što ima razvojnu putanju. Vjerujem da ćemo uskoro biti primjer ostalim gradovima. Čuvajmo ono što imamo generacijama koje će doći nakon nas, rekao je Ajkunić.

Na osnovu prijedloga Komisije za izbor i imenovanje i odluke Općinskog vijeća priznanje “Počasni građanin općine Bugojno”, za doprinos u oblasti sigurnosti građana, posthumno je dodijeljeno Tariku Ljubuškiću, policajcu koji je poginuo u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Bugojno 27. juna prošle godine.

Iz reda fizičkih osoba “Plaketa općine Bugojno”, za doprinos razvoju općine Bugojno u oblasti sporta, dodijeljena je Vlatku Glavašu, istaknutom sportskom radniku i humanisti, koji je svoju nogometnu karijeru počeo u bugojanskoj “Iskri”.

U kategoriji pravnih osoba isto priznanje dodijeljeno je Trgovačko-uslužnom preduzeću “Heko”, za doprinos razvoju grada u oblasti poljoprivrede, trgovačke i ugostiteljske djelatnosti.

Na sjednici su pročitane i neke od brojnih čestitki koje su ovih dana stigle na adresu Općine Bugojno, a svečanost su nastupima uveličali članovi Vokalnog ansambla Bugojno, Tamburaškog sastava “Zlatne žice” HKD “Napredak” i učenici Osnovne muzičke škole Bugojno.

Vijećnici HDZ-a nisu prisustvovali svečanoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno zbog, kako je za govornicom obrazložio predsjedavajući Ante Visković, “događanja na političkoj sceni u Federaciji BiH, Srednjobosanskom kantonu i ekshumacija koje su u toku na teritoriji bugojanske općine”.