BiH
0

Stano: Treba prevazići neslaganja u BiH i postići cilj

SRNA
Peter Stano
Peter Stano
Na BiH je da prevaziđe sadašnja neslaganja i ispuni zajednički cilj - da podnese prijavu za članstvo u EU do kraja ove godine, rekao je Srni Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Zaključci i mapa puta koje je donio dijalog na visokom nivou održan krajem juna u Briselu, nagovještavaju vremenski raspored i korake koje treba da ostvare političke stranke u BiH da bi zemlja mogla da podnese prijavu za članstvo do kraja ove godine, istakao je Stano.

"Ovaj cilj je ambiciozan, ali je ostvariv. Sada je na BiH da ga ispuni i prevaziđe sadašnja neslaganja", rekao je Stano, odgovarajući na pitanje kako će problemi u rekonstrukcija vlasti u BiH i FBiH uticati na put BiH ka EU, a u kontekstu moguće blokade sjednice Doma naroda parlamenta BiH koju je najavio SDA.

U vezi sa presudom u slučaju "Sejdić-Finci", Stano je istakao da je važno da aktuelna diskusija u BiH rezultira sporazumom koji ispunjava relevantne zahtjeve iz zaključaka Savjeta EU, koji se odnose na "kredibilan napor" da se provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u ovom slučaju, što bi otvorilo put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je podsjetio da su se učesnici dijaloga na visokom nivou, koji je održan krajem juna u Briselu, saglasili da dostave prijedlog Parlamentarnoj skupštini do 31. augusta.

"To je izvodljivo ako postoji politička volja", rekao je Stano Srni, povodom aktuelne situacije u kojoj političke partije iz RS-a i FBiH imaju različite stavove o izboru člana Predsjedništva BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak bi trebalo da se izjasni o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslava Bevande da smijeni kadrove SDA – ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića.

Odluku o njihovoj smjeni, koju je potvrdio Predstavnički dom, Bevanda je donio na zahtjev SDP BiH.