Mladićev prijatelj i ministar
0

Stanković: Ratka Mladića trebaju pregledati psihijatri

SRNA
Ukoliko ratni zločinac Ratko Mladić zaista ima psihoorganski sindrom, kao što je rekao njegov sin Darko, onda treba da ga pregledaju ljudi koji se bave psihijatrijom i daju svoje mišljenje, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković.

"Mi ćemo u dogovoru sa Haškim tribunalom u narednih mjesec uputiti grupu ljekara, koji će izvršiti pregled svih naših optuženika koji to žele. To je naša obaveza, koja proističe iz postojeće međunarodne legislative, a i sam glavni tužilac Tribunala Serge Brammertz je tražio da Mladić ima pošteno i fer suđenje", rekao je Stanković.

Stanković je naveo da bi u postupku protiv zločinca Mladića, po zahtjevu tužilaštva, mogao biti svjedok ekspert optužbe i obaviti sudsko-medicinsko vještačenje dokumentacije ili svjedok ekspert odbrane i da onda po njenom zahtjevu pregleda i napiše mišljenje o sudsko-medicinskoj dokumentaciji koja sadrži nalaze obdukcionih zapisnika koje su radili haški istražitelji ili drugi obducenti u Srebrenici ili područjima za koja se Mladić optužuje.

"U tom smislu bit ću vjerovatno svjedok ekspert zato što sam radio sve masovne grobnice u istočnoj BiH. Do sada sam radio jedan slučaj po zahtjevu tužilaštva, a ostale po zahtjevu odbrane", objasnio je Stanković za srbijanski list Press. 

On je rekao da je ratnog zločinca u Specijalnom sudu u Beogradu obišao po nalogu istražnog sudije i kao ministar zdravlja i da je neko ko je obdukovao Mladićevu kćerku Anu morao da ispuni zahtjeve sudije. 

"I da su mi rekli da ću biti mrtav pošto završim posjetu Ratku Mladiću, obišao bih ga. I opet bih učinio isto", poručio je Stanković, dodavši da nikome ne bi želio da napravi prijateljski odnos na način kako je on nastao između Mladića i njega, a to je zbog smrti Mladićeve kćerke.