BiH
0

Stanković: "Mladićevu penziju podizao samo njegov sin"

FENA
Srbija i Crna Gora uporno ponavlja da ne zna gdje je Ratko Mladić, a Haški sud (ICTY) ne odstupa od tvrdnje da se odbjegli general krije u Srbiji.

Nakon posljednjih upozorenja koja su stigla iz Evrope i ICTY-a, ministar odbrane SCG Zoran Stanković najavio je da će ove nedjelje Vrhovnom savjetu odbrane predstaviti izvještaj o eventualnoj umiješanosti pojedinih vojnih struktura u slučaj Mladić. To se, kako ministar objašnjava, nije dogodilo zbog nesreće u Crnoj Gori.

Dio izvještaja koji će biti prezentiran na narednoj sjednici VSO-a, prema riječima Zorana Stankovića, odnosit će se i na oficira Vojske Srbije i Crne Gore Branislava Puhala.

Naime, nedjeljnik Blic je prije nedjelju dana objavio da je ovlaštenje za podizanje Mladićeve penzije imao jedan od aktivnih oficira Vojske SCG - Branislav Puhalo. B92 je danima pokušavao dobiti potvrdu te informacije, ali u Upravi za odnose s javnošću Ministarstva odbrane to nisu mogli ni potvrditi ni demantirati.

Informaciju je tek danas, na insistiranje novinara prilikom obilaska Novosadskog korpusa, potvrdio ministar Stanković.

Branislav Puhalo je čovjek za koga je Ministarstvo odbrane prošle godine u ovo vrijeme prvo tvrdilo da ne postoji, da bi nešto kasnije isto ministarstvo za tog nekadašnjeg tjelohranitelja Ratka Mladića potvrdilo da jeste aktivni oficir VSCG i da je pripadnik 46. logističke brigade.

Naime, za Puhala javnost je prvi put čula u intervjuu koji je za Insajder dao bivši šef Biroa za komunikacije Vladimir Beba Popović, koji je optužio Vojsku SCG da čuva haškog optuženika Ratka Mladića, nakon čega su iz vojske uslijedili demantiji.

I dok je Ministarstvo prije godinu dana negiralo da Puhalo uopće postoji, danas se ispostavilo da je čak bio zadužen i za podizanje Mladićevih penzija: "Kao što i sami znate, penziju za Ratka Mladića podizao je samo njegov sin, a oficir nije podigao nijednu penziju, ali je imao ovlaštenje. O tome ćete biti obaviješteni“.

Ministar Stanković je kazao i da je kompletan izvještaj o eventualnoj odgovornosti tog oficira, ali i vojno-bezbjednosnih agencija u pomaganju haškim zatvorenicima gotov i da će VSO o tome biti obaviješten na sljedećoj sjednici, a odmah nakon toga i javnost.