BiH
0

Stanković: Badnjar je spomenut u izvještaju

FENA
Ministar odbrane SCG Zoran Stanković izjavio je u četvrtak da je bivši pripadnik Vojske RS-a Saša Badnjar, osumnjičen da je pomagao u skrivanju Ratku Mladiću, spomenut u nedavnom izvještaju Vojno-sigurnosne agencije podnesenom Vrhovnom savjetu odbrane.

"Nemamo podatke da je Badnjar bio pripadnik Vojske SCG ili JNA... a bio je pripadnik VRS-a", rekao je Stanković i dodao da "ne zna detalje" o razlozima za pritvaranju Badnjara za kojeg su, kako je objasnio, nadležne sudske strukture koje vode postupak.

Istražni sudac Drugoga općinskog suda u Beogradu donio je rješenje o provođenju istrage protiv Badnjara osumnjičenog da je pomagao haškom optuženiku Mladiću, potvrdio je u srijedu uveče Tanjugu njegov branilac Krsto Bobot.

Bobot je rekao da je sudac Badnjaru odredio pritvor od 30 dana i da se rješenjem za provođenje istrage njegovom branjeniku na teret stavlja pomoć učiniocu nakon izvršenoga krivičnog djela.

On nije mogao saopštiti detalje saslušanja jer je istražni sudija donio odluku kojom je predmet označen ka državna tajna.

Badnjar je bio u Zaštitnom puku VRS-a koji je osiguravao Glavni štab i komandanta generala Mladića u vrijeme rata u BiH.

Prema informacijama iz nezvaničnih izvora u Banjoj Luci, Badnjar je porijeklom iz Kalinovika, gdje je rođen i Mladić.