Srebrenica
2

Stanje u poplavljenim područjima se normalizuje, počelo čišćenje

SRNA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Nakon poplava koje su zahvatile dijelove srebreničke opštine, stanje se normalizuje i vrši se čišćenje i sanacija područja zahvaćenih poplavama, izjavio je Srni dežurni operativac u Štabu Civilne zaštite Cvijetin Maksimović.

Maksimović je istakao da su kamioni juče dovozili kamen i mehanizacija je radila na čišćenju korita i podizanju nasipa uz rječicu Križevicu, kroz naselje Žuti Most, gdje se voda bila izlila i poplavila kuće i jednu srušila.

On je dodao da se ti radovi i danas nastavljaju, kao i čišćenje otpada koji je poplava nanijela u naselje, a kako bi se zaštitilo od novih plavljenja, jer su meteorolozi najavili nove padavine.

"Radi se na čišćenju i regulisanju nekoliko potoka na području opštine, koji su zapušili propuste, izlili se i oštetili lokalne puteve, a juče je uklonjena zemlja i kamen sa puteva na području Kožljeg i kod manastira u Sasama, i ti putevi su prohodni", naglasio je Maksimović.

Prema njegovim riječima, danas se nastavljaju radovi na sanaciji odrona i klizišta, čišćenju propusta i regulaciji potoka uz puteve za Orahovicu, Viogor i još neke, te na putu Srebrenica - Zalazje - Sase, koji je neprohodan zbog većeg broja odrona i začepljenih propusta.

Maksimović je istakao da prijeti opasnost propadanja dijela asfaltnog puta za Mjesnu zajednicu Sućeska, jer je na jednoj dionici voda podrovila asfalt.

On je dodao da su timovi Civilne zaštite danas na terenu, sagledavaju stanje i potrebe i rade na otklanjanju posljedica od poplava.

Od juče je normalizovano vodosnabdijevanje Srebrenice, a struju je sinoć ponovo dobilo i naselje Žuti Most, odakle se voda povukla i mještani čiste kuće i isušuju zidove, te uklanjaju blato i otpad koje je voda nanijela u dvorišta.

Procjena pričinjenih šteta koje su poplave izazvale na kućama, infrastrukturi i poljoprivredi u ovoj opštini obavljaće se narednih dana, kao i sanacija klizišta, oštećenih lokalnih puteva i drugih objekata.