BiH
3

Stanje u Lukavcu bolje, podvožnjaci i dalje neprohodni

Piše: M. N.
Situacija u općini Lukavac je mnogo bolja u odnosu na jučer kada je veliko nevrijeme uzrokovalo poplave i klizišta u pojedinim dijelovima ove općine. Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci radili su na raščišćavanju i ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

"Podvožnjaci i dalje nisu prohodni. Voda je ušla u 10-15 objekata. Dosta drveća je porušeno pa smo to uklanjali i čistili šahtove kako bi voda mogla oticati u njih. Jutros se voda povukla, ali imamo još nanosa od klizišta i odrona. Ekipa je i danas na terenu, vrši se sanacija, a nakon toga uradit ćemo i dezinfekciju kako bi spriječili zarazne bolesti", rekao je za naš portal Amir Sejdinović, šef Civilne zaštite Općine Lukavac.

Ova općina pretrpjela je i poplave nakon Bajrama, što je samo povećalo materijalne štete. Veliki nanosi drveća, panjeva i kamenja došli su vodenom bujicom i zasuli dijelove grada. Ekipe CZ ulažu velike napore kako bi se stanje u svim dijelovima općine u što skorijem roku normalizovalo.

Podsjetimo, velika količina kiše padala je jučer tokom tri sata. Pokrenuto je klizište u blizini stadiona Jošik koje je nedavno sanirano. U naselju Devetak bile su poplavljene ulice i nekoliko stambenih objekata.

Šteta od majskih poplava i klizišta u Lukavcu procijenjena je na blizu osam miliona KM, a u posljednjih desetak dana poplave i obilne kišne padavine nanijele su nove velike štete infrastrukturnim objektima.