BiH
0

Stanje u katastru u BiH je kritično

FENA
Neum
Neum
Prvi Kongres o katastru u BiH održava se u Neumu kako bi se ukazalo na nezadovoljavajuće odnosno kritično stanje u toj oblasti.

Predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne Stipica Oreč kazao je u izjavi za Fenu kako se nužno treba donijeti zakon o izmjenama i dopunama Zakona o katastru i nekretninama u Federaciji BiH.

"Ukoliko se ne donese zakon o izmjeni spomenutog zakona neće biti moguće ponovno ići u harmonizaciju katastra i zemljišnih knjiga", pojasnio je Oreč te dodao da je takav zakon u Republici Srpskoj donesen prije godinu dana.

"Ovaj kongres o katastru organiziran je u okolnostima kada su građani BiH, gospodarstvenici i strani investitori nezadovoljni stanjem i evidencijom podataka o nekretninama. Država ima interes evidenciju nekretnina jednom za sva vremena urediti jer samo valjana informacija o nekretnini omogućuje brži razvoj. Sređivanje evidencije o nekretninama jedan je od ključnih uvjeta pristupanju BiH europskim integracijama", istaknuo je predsjednik Geodetskog društva.

Oreč je pojasnio kako je u BiH od 2002. godine na snazi Zakon o zemljišnoj knjizi kojeg je visoki predstavnik u BiH nametnuo, te je stavio van snage dijelove Zakona o katastru nekretnina iz 1984. godine.

Sada smo došli u poziciji da imamo ponovno evidenciju zemljišne knjige, ali u BiH je nažalost dvojna evidencija jer je zemljišna knjiga zasnovana na staroj austrougarskoj evidenciji, a katastar je zasnovan na novoj izmjeri, kazao je Oreč.

Po njegovim riječima, ove godine će se realizirati kredit Svjetske banke u iznosu od 15 milijuna konvertibilnih maraka, a koji će se uložiti u zemljišnu knjige i katastar.

Prvom kongresu o katastru BiH nazoči više od 350 sudionika, a na Kongresu će biti predstavljena 24 rada koja će se prezentirati u 5 cjelina i to "Zakonodavni okvir i planiranje aktivnosti u katastru", "Geodetske osnove i nove tehnologije mjerenja u katastru", "Potpora procesima harmonizacije podataka katastra i zemljišne knjige", "Digitalizacija katastra" te "Katastar u funkciji upravljanja prostorom".