BiH
24

Stanje prirodne nesreće u Tuzli: U naselju Moluhe se otvorile dvije rupe dubine do 10 metara

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Tuzla donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog poplava, klizišta i slijeganja tla na području tuzlanske općine.

Najkritičnija situacija je u gradskim mjesnim zajednicama Batva, Moluhe i Mosnik, te prigradskim Breške, Gornja Tuzla i Par Selo.

Donesena je odlika o angažmanu svih službi zaštite i spašavanja kako bi se preduzele preventivne mjere i mjere na sanaciji već registrovanih šteta.

U tuzlanskom naselju Moluhe registrovana su dva proloma tla, dubine i do 10 metara. Jedan od proloma tla nalazi se na saobraćajnici koja vodi ka gradskoj deponije te će zbog toga u narednim danima odvoz smeća biti otežan.

U drugom prolomu tla došlo je do pucanja vodovodne cijevi pa je dio naselja Moluhe ostao bez snabdjevanja vodom. U poslijepodnevnim satima u Moluhe su pristigli bageri kako bi zatrpali rupe.

Prije nekoliko dana vodena bujica je odnijele most u naselju Brđani, a jutros i most u naselju Crno Blato. U Općinski štab civilne zaštite gotovo svaki dan pristižu prijave o novim klizištima i problemima, a načelnik Jasmin Imamović insistira na tome da sve angažovane ekipe bude mobile svih 24 sata.

Problema ima i u drugim općinama Tuzlanskog kantona. Blizu 100 hektara obradivog zemljišta poplavljeno je u Živinicama, Kalesiji i Gradačcu, a u Srebreniku pune ruke posla imaju pripadnici Vatrogasne jedinice koji su danonoćno na terenu.

Magistralni put Tuzla – Kalesija – Zvornik od jutros nije u funkciji zbog klizišta, pa se saobraćaj odvija alternativnim pravcem preko Dubrava i Međaša.