BiH
0

Stanje na cestama: Gužve na graničnim prijelazima Ivanica, Doljani, Gradiška

FENA
Na graničnom prijelazu Ivanica u oba pravca čeka se oko 30 minuta. Na graničnom prijelazu Doljani na ulazu čeka se do jedan sat, dok se na graničnom prijelazu Gradiška čeka do 30 minuta.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, priopćeno je iz Auto moto saveza u Bosni i Hercegovini.

Zbog izvođenja radova na graničnom prijelazu Brčko - Gunja, zabranjen je prometa za teretna vozila.

Tokom cijele turističke sezone, a posebno vikendima očekuje se pojačan promet vozila na graničnim prijelazima, posebice na graničnom prijelazu Doljani, pa se vozači savjetuju da koriste druge granične prijelaze.

Za one koji se kreću prema Dubrovačkoj regiji preporučuje se korištenje graničnih prijelaza Čepikuće (Ravno - Slano) ili Ivanica (Trebinje - Dubrovnik), a onima koji se kreću prema Makarskoj rivijeri ili sjevernije, preporučuju se granični prijelazi Bijača, Crveni Grm, Gorica ili Orahovlje.

Vozačima se savjetuje da zbog visokih dnevnih temperatura putuju u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Na dionicama cesta gdje su u toku radovi saobraćaju se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog izvođenja radova na dionici autoceste A1 Podlugovi - Visoko, promet će se odvijati usporeno.

Zbog radova u Mostaru (Donja Mahala), promet se od raskrižja kod Lučkog mosta do mosta Hasana Brkića odvija usporeno. Vozači se mole da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje (granica BiH/CG), zbog radova promet se obustavlja više puta tijekom dana u trajanju od 30 minuta. Na ovoj dionici zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i čija dužina prelazi 8 metara.

Zbog aktiviranja klizišta, obustavljen je promet na dionicama R-456 Priboj - Teočak - Sapna (dionica Goduš - Rastošnica) i R-459 Tuzla - Šibošnica (dionica Lovački dom - Šibošnica).

Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla - Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je promet teretnih vozila preko 3,5 tone, dok se u mjestu Požarnica zbog klizišta promet odvija usporeno jednim prometnim trakom.

Na dionici R-425 Hamzići - Tromeđa u mjestu Donji Ograđenik, zbog oštećenja kolnika zabranjuje se promet autobusima i teretnim vozilima ukupne težine preko 5 tona. Za vrijeme obustave, alternativni pravci su: Tromeđa - Ljubuški - Grude - Široki Brijeg i Tromeđa - Mostar - Široki Brijeg.

Sporije odvijanje prometa zbog radova može se očekivati na dionicama:

  • M-4 Tuzla - Šićki Brod, Čelinac - Kotor Varoš, Doboj - Gračanica,
  • M-5 Kobiljača - Mostarsko raskrižje,
  • M-6 Grude - Vitina,
  • M-6.1 u Posušju (raskrižje cesta M-6.1 i R-420),
  • M-14.1 Vršani - Bijeljina,
  • M-16 Jajce - Banja Luka (na lokacijama Lučina i Bočac), Nova Topola - Klašnice,
  • M-16.4 Novi Travnik - Bugojno,
  • M-17 Doboj - Šešlije, Hadžići - Pazarić.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tokom dana na dionicama:

  • na M-4 Doboj - Tuzla (Stanić Rijeka),
  • na M-4.2 Velika Kladuša - Bihać (u mjestima Donji Purići),
  • na M-14.1 Brod - Odžak (na lokaciji “Klakar Donji 2”).