BiH
2

Stanja prirodne nesreće: U općini Gradačac šest novih klizišta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području općine Gradačac u protekla 24 sata prijavljeno je šest novih klizišta, od čega klizišta u mjesnoj zajednici Sibovac, Međiđa Srednja i Zelinja Donja ugrožavaju stambene objekte.

Klizišta u mjesnim zajednicama Vučkovci, Novalići i Jelovče Selo su na poljoprivrednom zemljištu, navedeno je u izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Načelnik općine Gradačac, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Gradačac, donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na teritoriji ove općine od klizanja tla.

Vodostaj rijeke Save stagnira duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton, osim na Brodu gdje je u laganom porastu. Visina vodostaja izmjerena u 7 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 382 cm (pripremno stanje), juče 393 cm, Bosanskom Šamcu 232 cm (normalno stanje), juče 244 cm te Orašju 481 cm (pripremno stanje), juče 492 cm.

Na brani HA Modrac u 7 sati vodostaj je iznosio 198,36 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati, nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 26,0 m3/s.