BiH
0

Stanišić i Župljanin traže oslobađanje

FENA
Stojan Župljanin i Mićo Stanišić u haškoj sudnici (Foto: AFP)
Stojan Župljanin i Mićo Stanišić u haškoj sudnici (Foto: AFP)
Bivši zvaničnici MUP-a Republike Srpske (RS), Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, najavili su žalbe na presude kojima su proglašeni krivim za zločine nad muslimanima i Hrvatima tokom 1992. i osuđeni na po 22 godine zatvora, objavljeno je u utorak u Haškom tribunalu.

Odbrana Miće Stanišića, prvog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), u svom podnesku navodi 15 osnova za žalbu i traži da ga žalbeno vijeće oslobodi odgovornosti po svim tačkama optužnice, ili, alternativno, da ukine "očigledno nerazumnu kaznu i izrekne novu, znatno blažu kaznu".

Branioci Stojana Župljanina, koji je bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci, navode četiri osnova za žalbu i traže da se poništi osuđujuća i donese oslobađajuća presuda, ili, alternativno, smanji kazna od 22 godine zatvora.

Žalbu na presudu u ovom predmetu u ponedjeljak navečer je najavilo i tužilaštvo. U podnesku koji je potpisao glavni tužilac Serge Brammertz, od žalbenog vijeća se traži da izrekne znatno oštriju kaznu za dvojicu optuženih. Tužilac smatra da je kazna od 22 godine zatvora "očigledno neadekvana".

U prvostepenoj presudi, izrečenoj u martu ove godine, sudije su zaključile da su Stanišić i Župljanin odgovorni za progone kao zločin protiv čovječnosti, izvršen putem ubistava, mučenja, protivpravnog zatočavanja, stvaranja i održavanja nehumanih životnih uslova, prisilnog premještanja i deportacije, pljačkanja imovine, bezobzirnog razaranja gradova i sela, uključujući uništavanje ili namjerno oštećenje vjerskih i drugih kulturnih objekata, nametanja i održavanja restriktivnih i diskriminatornih mjera.

Prema nalazu vijeća, i Stanišić i Župljanin su odgovorni i za ubistvo i mučenje kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Župljanin je proglašen krivim i za istrebljenje, kvalifikovano kao zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je utvrdilo da su svojim djelima i propustima oni dali "značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da se trajno uklone bosanski muslimani i Hrvati s teritorije planirane srpske države", a na čijem su čelu bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić.