BiH
0

Stanić razgovarao s direktorom ICITAP-a u BiH o jačanju kapaciteta SIPA-e

Klix.ba
Direktor ICITAP-a u BiH Charles W. Bennett posjetio je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem. Sastanku je prisustvovao i savjetnik ICITAP-a za SIPA-u Robert Mulligan.

Budući da je ovo prva posjeta direktora ICITAP-a SIPA-i od kada je Perica Stanić imenovan za direktora, razgovarano je o prioritetima rada SIPA-e i budućim planovima, kao i saradnji sa ICITAP-om.

Direktor SIPA-e rekao je da je upoznat da je ICITAP proteklih godina bio značajna podrška SIPA-i, posebno u jačanju njenih materijalno-tehničkih i kadrovskih kapaciteta, što je, između ostalog, omogućilo da istražitelji SIPA-e prođu najbolje svjetske prakse i obuke i specijaliziraju se za različite oblasti. Sve to doprinijelo je ukupnom jačanju kapaciteta SIPA-e i njenoj efikasnoj borbi protiv najsloženijih oblika kriminala.

Na sastanku je razgovarano i o dodatnom jačanju kapaciteta SIPA-e, ali i aktuelnim sigurnosnim izazovima. U kontekstu navedenog, razgovarano je o potrebama za određenim specijalističkim obukama namijenjenih istražiteljima SIPA-e, s ciljem dodatnog unapređenja kvaliteta njihovog rada.

Bennett je rekao da ICITAP stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći i podrške, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazovima današnjice. On je čestitao direktoru SIPA-e na imenovanju i poželio uspjeh u budućem radu.

Direktor SIPA-e zahvalio se ICITAP-u i Vladi SAD na doprinosu u razvoju SIPA-e i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena.