Igor Radojičić
0

Stand-by aranžman: veći manevar za RS

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je danas Srni da zaključivanje stendbaj aranžmana sa MMF daje Srpskoj mnogo više manevarskog prostora nego Federaciji BiH (FBiH).

"Zaključivanje potpunog stendbaj aranžmana daće RS više manevarskog prostora, u odnosu na ekonomske neprilike koje su se od početka godine intenzivirale. S druge strane, to bi FBiH dalo nekog oduška, ali bez radikalnih socijalni rezova, ni podrška od MMF-a neće riješiti situaciju u ovom entietu", ocijenio je Radojičić.

On je dodao da će se objektivan problem u FBiH pojaviti ako se ovim novcem "zakrpi" budžet u jednoj ili dvije godine, a ostane ista struktura potrošnje, jer će se isti problem, odnosno, deficit ponovo pojaviti.

"Ako FBiH ne izvrši strukturnu promjenu svojih zakona i prava koja je dala određenim kategorijama, onda će na ovaj način samo žzakrpitiž budžet i odložiti, odnosno, reprogramirati problem za 2011. godinu", naglasio je predsjednik parlamenta Srpske.

Prema njegovim riječima, neracionalnost same FBiH, jedan je od njenih osnovnih sturkturnih problema.

Radojičić je konstatovao da se loša ekonomska situacija iz FBiH odražava na RS, jer je riječ o jedinstvenom ekonomskom prostoru i tržištu i da se svaka nestabilnost u jednom entitetu, po sistemu spojenih posuda, prelijeva u drugi.

"Automatski se pogoršava politička situacija, globalni rejting za strane investitore. Ako su turbulencije, štrajkovi, socijalni nemiri, demonstracije u FBiH, investitor iz vana to gleda kao prostor BiH i vi mu ne možete objasniti da nije problem u Doboju, ako je u Tešnju", objasnio je Radojičić.