Špirić sa delegacijom MMF-a
0

Stand by aranžman dogovoren zahvaljujući kompromisu

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Špirić je naglasio da je sklapanje stand by aranžmana sa MMF-om iziskivalo visok stepen unutrašnje saglasnosti u BiH, koja je postignuta zahvaljujući kompromisu, saopćeno je iz kabineta Nikole Špirića.

Predsjedavajući Špirić je rekao da aranžman predstavlja optimalnu kombinaciju finansiranja u situaciji kada je priliv stranog kapitala ograničen, podrške budžetima u situaciji smanjenih prihoda, ali i neizbježnog prilagođavanja na rashodovnoj strani, posebno u domenu socijalnih davanja.

Na sastanku je razgovarano o statusu programa, u okviru priprema za prvi pregled njegove realizacije, koji je planiran za novembar ove godine.

Špirić je konstatovao da su institucije BiH ispunile sve uslove, predviđene za prvi pregled, na koje su se obavezale u okviru stand by aranžmana.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naglasio opredjeljenje za nastavak saradnje sa MMF-om i pridržavanje dogovorenih koraka.

Špirić je posebno naglasio značaj unapređivanja kvaliteta statističkih podataka u kontekstu MMF-ovog programa. Ocijenio je da je Bosni i Hercegovini neophodan popis radi statističkog kredibiliteta i upravljanja politikama.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je, takođe, ukazao i na važnost realnog budžetskog planiranja, navodi se u saopćenju.