Edhem Biber
0

Stand by aranžman da, ali ne na račun radničkih prava

FENA
Savez samostalnih sindikata BiH podržava odluku Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda kojom je odobren stand by aranžman sa Bosnom i Hercegovinom, ali pod uvjetom da se taj aranžman ne odnosi na urušavanje radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora, izjavio je Feni predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber.

Ukoliko pronađemo rješenje za taj problem mi ćemo to pozdraviti. Inače, ne možemo prihvatiti ništa što znači urušavanje Zakona o radu, radnog zakonodavstva i Kolektivnog ugovora, dodao je Biber.

Komentirajući za ponedjeljak najavljene proteste pred zgradom Vlade Federacije BiH, Biber je kazao kako će protesti najvjerovatnije biti održani, ali da će potvrda toga ili njihovo otkazivanje biti poznati danas, nakon najavljenih pregovora sa federalnom vladom.

Odbor izvršnih direktora MMF-a sinoć oko ponoći po srednjoevropskom vremenu odobrio je stand by aranžman sa BiH u trajanju od 36 mjeseci u iznosu od oko 1,57 miljardi američkih dolara.

Prva tranša u iznosu oko 282 miliona dolara bit će dostupna odmah, a ostatak će se povlačiti nakon kvartalnih pregleda i ispunjavanja uvjeta iz programa.

Sredstva prve tranše sredstava od stand by aranžmana, oko 400 miliona KM, bit će uplaćena Centralnoj banci BiH, koja će dvije trećine sredstava alocirati Federaciji BiH, a jednu trećinu Republici Srpskoj.