BiH
1

Stanari zabrinuti: Neboder na Alipašinom Polju leži na 500 kubika vode

Piše: N. J.
Husein Šabić pokazuje iskopanu rupu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Stanari zgrade u Geteovoj ulici na Alipašinom Polju u Sarajevu u proteklim danima su se susreli sa neočekivanim problemom. Naime, ispod njihove zgrade je 500-600 kubika vode sa kojom su se sada počele miješati i fekalije.

Predstavnik stanara u 16-spratnici na broju 11 Husein Šabić za Klix.ba je ispričao kako se voda u podrumskim prostorijama počela pojavljivati od rata, a sve je kulminiralo 2010. godine, kada je voda poplavila podrumske prostorije i do 30 cm od poda.

"Tada smo se obratili Općini Novi Grad, ali su oni kazali kako nisu nadležni za to, već da problem moramo riješiti sa upraviteljem, tako da se tada završilo na tome. Međutim, problem time nije riješen i poplave u podrumu su se nastavile pa smo prije desetak dana, zajedno sa upraviteljem Hetigom iskopali rupu u podrumu sa namjerom da napravimo zbirni šaht, a potom vodu uz pomoć pumpe ispumpavamo vani. No, imali smo šta i vidjeti - zaključili smo da je dno tek na dubini 2,8 metara, te da je ta praznina popunjena vodom", kazao je Šabić.

Dodaje kako su iz Općine odmah poslali ekipu Civilne zaštite, koja je ispumpavala vodu te su tako iscrpali 35 kubika vode. Posao je obustavljen jer je počela padati kiša. "Mjerenjem brzine ispumpavanja i pada nivoa vode izračunali smo da se ispod nalazi do 600 kubika vode. Mi smo sada poslali zahtjev Vodovodu da njihova ekipa dođe i uzme uzorak vode kako bi se utvrdilo odakle ona dolazi, kao i Ministarstvu stambene politike KS da nam daju plan zgrade, kako bismo znali gdje su tačno temelji i slično. Nakon što dobijemo te nalaze, planirali smo pozvati stručnjake koji bi utvrdili na koji način da riješimo naš problem, te se nadamo da će nam Općina finansirati taj posao, jer očekujemo da će biti potreban veliki novac za to", naveo je Šabić.

Dodaje kako starosjedioci ističu da su na području od naselja Mojmilo do RTV doma na Alipašinom Polju nekada bili izvori. "Mi s pravom strahujemo šta će dalje biti. Ja kao laik nisam siguran je li ovim naša zgrada ugrožena, odnosno je li pri izgradnji zgrada ovdje vođeno računa o tim izvorima i je li to osigurano na odgovarajući način. Sličan problem imaju i ovdje u našem komšiluku, na broju 7, gdje im se također pojavljuje voda u podrumu. Nadam se da će nadležni hitno reagovati i riješiti problem prije zime, kada ovdje ima najviše vode", zaključio je naš sagovornik.

Pojedini stanari zgrade nisu znali za ove radove te su bili veoma iznenađeni činjenicom da je neko iskopao rupu u podrumu, a posebno time što nisu mogli dohvatiti dno armaturnom šipkom. Šabić nam je kazao da je on obavijestio stanare nakon ovih radova, ali i da je moguće da nisu svi upućeni u ove aktivnosti.