BiH
42

Stanari ljuti, odgovora nigdje: Nova cesta blokira zgradu na Dobrinji

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu su prije više od dvije sedmice počeli radovi na gradnji A transverzale, a samo nekoliko dana poslije stvorio se prvi problem.

Naime, stanari jedne od zgrada koje se nalaze pored buduće saobraćajnice, paralelno sa budućim kolovozom, smatraju kako gradnja izuzetno značajne ceste predstavlja kraj normalnog funkcionisanja zgrade.

Naime, prostor ispred zgrade u ulici Hajrudina Šabanija broj 28 C-F uskoro će odvojnim zidom biti smanjen do mjere na koju stanari uopće ne pristaju. Riječ je o tzv. požarnom putu koji služi za vanredni prilaz zgradi. Također, stanari će, izgledno je, ostati bez povezanosti sa glavnom saobraćajnicom koja ih vodi ka ostatku Dobrinje.

"Jutros smo imali sastanak sa pomoćnikom načelnika za lokalnu samoupravu u Općini Novi Grad gdje smo tražili da se očituju o našoj prijavi od 7.9. na koji još nismo dobili odgovor. Mi tražimo da se Općina očituje, a u prijavi stoji kako ćemo biti odsječeni od prilaza Dobrinji, da nećemo moći pristupiti zgradi, da će zid koji se pravi zatvoriti prva dva sprata, a kola hitne pomoći ili vatrogasci u slučaju nesreće neće moći prići", rekao je za Klix.ba jedan od stanara zgrade.

On, kao i njegove komšije, smatra da bi se zid koji će ubuduće razdvajati cestu od objekta trebao pomjeriti od zgrade po ugledu na nekadašnji regulacioni plan.

"Po starom regulacionom planu koji je nama pokazao investitor od kojeg smo kupili stanove, i koji je bio potpisan, transverzala je imala dvije trake. Po novom planu, koji je usvojen nakon gradnje zgrade, ona ima četiri trake plus trake za pješake i bicikla. Sve je sa 24 metra širine povećano na oko 38 metara", tvrdi stanar koji smatra kako je nepravedno što njega i njegove komšije niko nikada nije kontaktirao kada se plan mijenjao.

"Zgrada je pukla na nekoliko mjesta, u garaži je ispalo nekoliko lampi, a oštećeno je i nekoliko automobila. Gradilište nije obilježeno i osigurano,a ovdje živi 20-30 djece koja se igraju u blizini", rekao je stanar koji odbacuje moguću odgovornost investitora zgrade.

"Od firme od koje smo kupili stanove tražili smo sve potrebne papire kada je zemlja kupovana i kada je predan projekat. Mi smo na skupu stanara vidjeli da je po tadašnjem planu postojao požarišni put koji se danas osporava i na kojem se pravi zid. Da nije bilo tako mi se ne bi uselili", rekao je stanar koji ističe da još čeka stav Općine, ali da je svjedok kako pojedini predstavnici iz Novog Grada problem prebacuju na Direkciju za ceste Kantona Sarajevo.

Iz Direkcije, naprotiv, poručuju kako sve aktivnosti po pitanju komunikacije sa predstavnicima stanara, njihovih uslova i iznalaženja optimalnih rješenja provodi Općina Novi Grad.

"Ova saobraćajnica je tretirana u planskoj dokumentaciji još i prije posljednje agresije na BiH, a na samoj trasi je čak izgrađen i most. Izvedbeni projekt A transverzale je izrađen u potpunosti u skladu sa Regulacionim planom 'Dobrinja'. Navedenim Regulacionim planom određen je koridor i gabarit saobraćajnice, kao i fiksne tačke na koje treba položiti trasu", rečeno je iz Direkcije koja je upoznata sa problemom stanara i koja tvrdi da je komunikacija sa njima ostvarena.

"Stanarima će se omogućiti da i dalje imaju ugodan ambijent za stanovanje, a sve u okviru planske dokumentacije. Nije planirana obustava niti bilo kakva odgoda gradnje date saobraćajnice", rečeno je iz Direkcije.

Što se tiče stava Općine, na njega čekaju i stanari i naša redakcija koja još uvijek nije dobila odgovor po pitanju ovog nemalog problema.