Emir Kadrić
0

"Stalno nekome dugujemo i stalno nam prijete isključenjima"

FENA
Emir Kadrić
Emir Kadrić
Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić kazao je da je ta ustanova prošlu kalendarsku godinu završila s problemima koje su isključivo prouzrokovali Srednjobosanski i Hercegovačkoneretvanski kantona zato što su prije dvije godine naprosto prestali izmirivati obaveze na ime subvencioniranja smještaja i ishrane studenata s tih područja.

On je za Fenu naglasio da zbog toga Studentski centar u novu kalendarsku godinu ulazi s potraživanjem, od ta dva kantona, koja iznose milion i pol KM što za Studentski centar čini ogromne poteškoće.

"Činimo nadljudske napore da prevaziđemo tu situaciju. Jednostavno, stalno nekome dugujemo i stalno smo u situaciji da nam prijete isključenjem struje, plina ili dovode u pitanje isporuku prehrambenih proizvoda“, kazao je Kadrić.

Očekuje da vlast bude što prije konstituirana, te da se iznađe rješenje za pitanja studentskog standarda kroz donošenje jedinstvenog propisa odnosno zakona o studentskom standardu.

Time bi, kaže Kadrić, bilo regulirano pitanje stanovanja u studentskim centrima i subvencije na jedinstven i za sve studente u BiH jednak način, te omogućeno da svi po jednakim kriterijima konkurišu i dobiju subvenciju. Sve drugo bi, kaže, ličilo na improvizaciju, te i dalje izazivalo određene probleme.

"Tražimo od federalnog Parlamenta da odmah na dnevni red stavi pitanje studentskog standarda i da ga riješi jednom klasično važećom odlukom ili zaključkom, a barem približno kao što je to pitanje riješeno u Republici Srpskoj. Naša želja je da to bude i kao u državama okruženja i evropskim državama. To je jedino moguće rješenje i izlaz iz trenutne situacije", naveo je Kadrić.