BiH
0

Stagnacija BiH u EU integracijama uzrok suspendovanja IPA fondova

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ukoliko Bosna i Hercegovina ne dobije sredstva iz IPA 2 fonda Evropske unije, posljedice će biti velike, kazala je danas direktorica Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Nevenka Savić.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Govoreći na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Evropske integracije i IPA – aktuelni izazovi“, Savić je istakla kako su pripreme za IPA 2, koja je veliko pitanje za buduće korištenje pretpristupne pomoći BiH, suspendovane.

"Postoje dva preduslova koja ne samo BiH, već i druge zemlje u ovom procesu, trebaju ispoštovati. Prvi preduslov se odnosi na donošenje strateških dokumenata na nivou BiH, a drugi na dogovor oko mehanizma koordinacije. Evropska komisija ističe da BiH treba govoriti jednim glasom, a pitanje kako će se napraviti strukture koje će formirati jedan glas, je jedno zahtjevno pitanje. Mehanizam koordinacije je preduslov za naš dalji program i za IPA 2, i za izradu programa integrisanja", pojasnila je Savić.

IPA 2 odnosi se na budžetski period od sedam godina, rekla je Savić, te dodala da "ne želimo ni da razmišljamo šta bi značilo da ne dobijemo ta sredstva".

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Mi sad već vidimo da kasnimo dva, tri mjeseca u pripremi u odnosu na druge zemlje korisnice IPA-e. Zato je važno da se što prije dogovori mehanizam koordinacije. Mora se raditi na tome. Iskreno se nadam da će to biti što prije dogovoreno", poručila je Savić.

IPA nije srž procesa evropskih integracija, već je srž procesa harmonizacija zakonodavstva BiH sa Acquis communautaire, usklađivanjem zakona zemlje sa zakonima Evropske unije, kazala je šefica sektora za koordinaciju pomoći EU u DEI Zara Halilović.

Ona je dodala kako je IPA pomoćno sredstvo za ispunjavanje zahtjeva, a na pokazanu stagnaciju u evropskim integracijama BiH u odnosu na zemlje regiona, bilo je za očekivati da će se sve odraziti na IPA fondove.

Zara Halilović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zara Halilović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Mi ne možemo očekivati da uživamo u IPA-i kao sve druge zemlje, a da pritom zaostajemo u procesu evropskih integracija", poručila je Halilović.

Izgubljena sredstva iz IPA fondova u 2013. godini su velika šteta za BiH, nastavila je, dodavši da je pomoć kroz sedam projekata koji su otkazani bila veoma bitna za jačanje kapaciteta institucija na svim nivoima.

"Posebno želim istaći koridor 5C i transportnu mrežu za jugoistočnu Evropu, projekat koji je obuhvatao podršku svim dionicama na koridorima za koje je bilo potrebno završiti poslove na izradi svih studija i odrediti pripremne radove na izgradnji dionica. Nažalost, tih 17,7 miliona eura koji su sad otkazani, a tiču se čistih investicija na svim dionicama u BiH, je upitno da li ćemo ih moći odmah početi koristiti kroz IPA 2, kada nam ona bude omogućena", naglasila je Halilović.

Nevenka Savić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nevenka Savić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)