BiH
0

Štafeta mladosti iz Brčkog ispraćena u Beograd

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Štafeta bratstva i jedinstva, poznata i kao štafeta mladosti, koja je u organizaciji Lige antifašista jugoistočne Evrope 21. maja krenula iz Bihaća, prošla je danas kroz Brčko distrikt na putu ka Kući cvijeća u Beogradu.

Štefetu su na Trgu mladih u centru Brčkog dočekali i ispratili ka Beogradu članovi Društva "Josip Broz Tito".

Ovoj manifestaciji, organizovanoj povodom 25. maja - Dana mladosti, prisustvovalo je stotinjak građana, uglavnom jugonostalgičara.

Predsjednik brčanskog Društva "Josip Broz Tito" Marija Arsić rekla je da je nostalgija posljedica nezadovoljstva vremenom u kojem danas ljudi žive.

"Ne idealizujemo mi nikoga. Nostalgični smo za vremenom druga Tita, jer smo tada, ispunjeni idejama o stvaranju bolje budućnosti, gradili puteve, pruge, gradove, sela", rekla je Arsićeva.

Sistem socijalističkog samoupravljanja, kaže Arsićeva, štitio je radnika od samovolje poslodavaca, dok je građanima bilo osigurano besplatno obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Predsjednik Lige antifašista jugoistočne Evrope Hakija Avdić rekao je da se Tita niko ne bi sjećao u ovoj mjeri da su poslije njega došla bolja vremena.

Na brčanskom trgu, osim zastave dejtonske BiH, bila je postavljena i zastava SFRJ i Brozova bista.