Smanjen broj saobraćajnih nesreća
1

Tuzla: Stacionarni radar opravdao svoju svrhu

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Ukoliko s automobilom prođete kroz crveno svjetlo na semaforu, pogrešno se prestrojite ili vozite brzinom iznad 63 kilometra na sat, stacionarni radar na raskrsnici Kula u Tuzli ubilježit će prekršaj, a službenici Policijske stanice Centar PU Tuzla će prekršajni nalog poslati na vašu adresu.

Radar je na toj lokaciji postavljem zbog čestih saobraćajnih nesreća, a u PS Centar kažu kako u 2012. godini u njihovoj “zoni odgovornosti” nije bilo saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Inače, stacionarni radar je najveći broj prekršaja evidentirao prošle godine – čak 8.400, dok je u 2012. godini taj broj u prvih deset mjeseci više nego prepolovljen – ubilježeno je 3.400 prekršaja.

Međutim, PS Centar još uvijek nema mogućnost sankcionisanja vozača sa inostranim registarskim tablicama kao i vozače koji voze neregistrovane automobile. Vozači iz Tuzle znaju na kojoj je lokaciji postavljen stacionarni radar. Međutim, resorno federalno ministarstvo nije saobraćajnim znakom obilježilo stacionarni radar tako da vozači iz drugih dijelova BiH, ukoliko ne prate radijske programe i obavještenja, nerijetko čine prekršaje.