BiH
0

Šta tokom 2007. godine može očekivati Bosna i Hercegovina

Deutsche Welle
Na početku 2007. godine, bh. političari su izrazili umjereni optimizam da bi ova godina mogla donijeti značajniji napredak našoj zemlji i približiti je euro-atlantskim integracijama. Međutim, sporo odvijanje najvažnijih reformi, kao i činjenica da BiH još nije formirala vlast nakon izbora održanih u oktobru, veoma umanjuju njene šanse da se približi EU, piše Deutsche Welle.

Prijem Bugarske i Rumunije u EU, kao i početak njemačkog predsjedavanja unijom, za BiH je značio neprijatno podsjećanje na realnost. Jedan od akcenata njemačkog mandata je stavljen na pitanja ustava unije, što za BiH znači da se na novo proširenje EU može čekati dugi niz godina. Bugarska i Rumunija su primljene po dogovoru iz Nice, koji predvidja 27 članica EU. Možda će se uskoro u članstvo provući i Hrvatska i onda – brana. I to dugodišnja. A domaći poliičari još se bave sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa unijom, što je tek jedan od prvih koraka na dugom putu – i to nezavršen. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u svojoj novogodišnjoj poruci zvučao je dosta optimistično :

"Uvjeren sam da ćemo u novoj 2007. godini uspješno nastaviti i završiti započete reforme, na opštu dobrobit svih gradjana BiH", kaže Radmanović.

Za reforme, i to bolne, još nema prave spremnosti. Danas, tri mjeseca nakon izbora, po najavi člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, lideri najvećih parlamentarnih stranaka bi se trebali sresti s članovima kolektivnog šefa države, u konačnom pokušaju da postignu dogovor o novim vlastima. Tek nakon toga, moglo bi se razgovarati o završetku reforme ustava, policije, visokog obrazovanja, javnog RTV servisa, javne administracije, penzionog sistema, te bolnim ekonomskim reformama koje se stalno guraju pod tepih.

Nebojša Radmanović smatra da na tom putu ne treba bježati od međusobne konkurencije :

"Ova zemlja može snažno krenuti naprijed samo ako naš razvoj postavimo na temelj zdrave konkurencije programa, ideja i ljudske sposobnosti, kao savremenih parametara uspješnosti modernih društava. Uspjeh svakog pojedinog dijela BiH moramo naučiti prihvatati kao uspjeh svih nas i cijele zemlje".

I Christian Schwarz-Schilling, u svojoj redovnoj kolumni u ovdašnjim listovima, kojom je zamjenio novogodišnju poruku, vjeruje da BiH u 2007. može ostvariti značajan napredak. Medjutim, njemački političar ovog puta nije spomenuo Evropsku uniju, niti evropske šanse BiH. Zbog niza propusta i promašaja domaćih političara, ali i zamora od proširenja u uniji, te su šanse danas samo simbolične.