BiH
69

Šta sve CIA zna o BiH?

Piše: M. Nukić
Central Intelligence Agency (CIA) ima vodeću ulogu u obavještajnoj zajednici SAD-a. Za ovu agenciju vežu se brojni misteriozni slučajevi, objekti, ljudi i događaji. Dok svaka zemlja provodi razna istraživanja kako bi došla do podataka o određenoj oblasti, CIA ima sve podatke na jednom mjestu. Dok BiH čeka rezultate popisa stanovništva, CIA je imala brojke prije nego što je popis i započet, a nedavno je te podatke i osvježila.

Prema podacima CIA-e koji se nalaze na njenoj zvaničnoj stranici u odjeljku "The World Factbook", BiH ima 3.871.643 stanovnika. Ovo su podaci od jula ove godine. Po broju stanovnika nalazi se na 129 mjestu zemalja svijeta. U njoj živi 40 posto muslimana, 31 posto pravoslavaca, 15 posto katolika i 14 posto pripadnika drugih religija.

Najveću populaciju čine pripadnici dobne grupe od 25 do 54 godine, dok je prosječna dob stanovništva 44,8 godina.

Ukoliko niste znali, u našoj zemlji ima ukupno 24 aerodroma - sedam s asfaltiranim pistama, a 17 bez asfaltirane piste.

Među impozantnim podacima nalaze se i oni o broju rođenih, umrlih, mrtvorođenih, kada žene rađaju prvi put, koliko smo zdravi, kakvu vodu pijemo, kakav zrak udišemo, od čega najviše bolujemo, na šta se grijemo, kako komuniciramo, da li smo i koliko pismeni i sl.

Brojne su rang liste, ali samo na jednoj BiH je na prvom mjestu - nezaposlenost mladih. Prema podacima CIA-e, stopa nezaposlenosti pripadnika dobne grupe od 15 do 24 godine iznosi 62,8 posto.

Kada su u pitanja upozorenja, CIA ističe kako je BiH tranzitna tačka za prevoz heroina u zemlje Zapadne Evrope, a koristi se u manjoj mjeri za tranzit marihuane. Kako ističu, zahvaljujući neuređenoj ekonomiji zabilježena je visoka stopa pranja novca, slaba provedba prava i veliki broj slučajeva korupcije.