BiH
175

Šta su profesionalni fotografi naučili od djece sa poteškoćama u razvoju

Klix.ba
Fotografi Željko Budimir Keko, Haris Čalkić i Amer Kapetanović održali su u Zavidovićima i Doboju dvije radionice u sklopu UNICEF akcije "Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima".

Foto radionice "Govorimo o mogućnostima kroz fotografiju" su održane u saradnji sa udruženjima Mala sirena iz Zavidovića i Korak 2 iz Doboja te su ponudile mnogo radosti, kako djeci, tako i fotografima.

“Iskreno, bili smo nervozni dok smo vozili ka Zavidovićima da održimo prvu petodnevnu radionicu fotografije za djecu sa i bez poteškoća u razvoju. Svi smo radili radionice i prije ali ovo je ipak bilo nešto posebno. Upoznali smo dvanaest mališana i nakon što smo se svi predstavili počeli smo pričati o tome šta fotografija znači i njima i nama. Osjećali smo da nema baš previše smisla objašnjavati bilo kakve tehničke karakteristike osim osnovnih funkcija aparata pa smo se, umjesto toga, posvetili razgovoru o životu, emocijama, ljubavi, patnji i posmatranju svijeta oko nas. I njegovom fotografisanju. Vrijeme sa njima smo pretežno koristili da pregledamo fotografije koje bi oni napravli u popodnevima nakon što završimo radionicu, tako im dajući punu slobodu da se izraze bez naših uticaja, naprimjer u izboru subjekta i slično. Svaki slijedeći dan smo bili više iznenađeni iskrenošću i otvorenošću njihovih fotografija. Osjećali smo se privilegovanima da uđemo u njihov svijet na tako direktan način tako da nisu samo oni bili ti koji uče. Mi smo učili od njih", kazali su fotografi.

Ono što ih je najviše dojmilo je njihovo potpuno ignorisanje poteškoća u razvoju u smislu da se svi smatraju potpuno jednakima u svemu što rade.

"Gledati djevojčicu koja pomaže svojoj vršnjakinji koja ima poteškoća u kretanju nam je istopilo srca. Petog dana smo priredili njihovu prvu izložbu fotografija, dvije fotografije po autoru/autorici. Dok smo birali fotografije bili smo zatečeni njihovim kvalitetom. Neke od fotografija su bile toliko snažne da smo zavidjeli našim malim prijateljima (u najpozitivnijem smislu) što nismo baš mi te fotografije napravili. Nakon ovog iskustva naši životi su mnogo bogatiji i imamo 12 novih prijatelja za čitav život. Bilo nam je teško rastati se od njih, a i njima nije bilo baš lako. Zasigurno ćemo biti u kontaktu i jedva čekamo da vidimo više njihovih fotografija. Gotovo ista stvar nam se desila i u Doboju gdje smo imali čak 14 polaznica i polaznika. Identična pozitivna energija i priča. Ova radionice su nam pokazale šta slogan 'Govorimo o mogućnostima' zaista znači. Uostalom – fotografije će reći sve!", poručili su Amer, Željko i Haris.

Reportažu pogledajte ovdje.