"Ko upravlja nama?"
0

Šta su govorom tijela poručili Tihić, Dodik i Grabovica

Sarajevo-x.com
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Semina Ajvaz, trenerica komunikacijskih vještina iz Agencije za političko komuniciranje je načinila analizu neverbalne komunikacije Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i direktora JP Elektroprivreda Elvedina Grabovice.

Kultura izražavanja, ponašanja i govora je vrlo važna za svakog čovjeka, pogotovo za one koji učestvuju u javnom komuniciranju. Neki bosanskohercegovački političari još uvijek ne shvataju važnost dobrog izražavanja i ponašanja pred kamerama te se može zaključiti da je stepen njihove kulture na veoma niskom nivou. Po ko zna koji put bili smo svjedoci da naši političari ne znaju poslati ni najjednostavniju poruku, a da ne naprave niz grešaka, naveli su iz Agencije za političko komuniciranje - POLIS.

U Dnevniku TV1, koji je trajao punih sat vremena, imali smo priliku vidjeti javne nastupe političara koji dominiraju bh. medijskim prostorom. Naši političari trebaju shvatiti da je politika posao kao i svaki drugi i da se za njega treba stalno školovati i usvajati nove vještine.

Prvi gost bio je predsjednik SDA, Sulejman Tihić.

"Ovim putem Tihiću preporučujemo da svoje gostovanje pogleda u mirnom ozračju doma svog, ali da prethodno isključi ton na tv prijemniku. Primijetit će da je cijeli svoj govor prepričao rukama. Slažemo se da je nekada dobro upotrijebiti ruke dok govorimo da bismo pojačali ono što kažemo, ali pretjerano mlataranje rukama nam govori da je riječ o osobi koja ima veoma siromašan vokabular koji je limitiran na određeni broj riječi. Na spomen Dodika, automatski je sa stola uzeo olovku i čuvao je u rukama sve dok se nije završila ta tema. To je bio 'izdajnički gest' kojim je poručio da je na skliskom terenu. Pokušavao je djelovati smireno i samouvjereno, ali je ostavio dojam umornog i potrošenog političara.

Na pitanje o podijeljenosti Mostara isprepleo je prste i time otkrio nesigurnost u odnosu na pitanje. Neverbalnom komunikacijom je poručio da ne vjeruje u ono što kaže ili da osjeća da drugi neće povjerovati u to što govori i da nije siguran u ishod obećanja koja daje. Dok je izgovarao 'Jedinstven grad Mostar sa više općina', imao je dominantan i neiskren izraz lica koji ga je okarakterisao kao velikog gospodara igre i moći", navela je Ajvaz.

Nakon Tihića je uslijedio prilog u kojem je Elvedin Grabovica, Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, prilično drsko, bahato i sarkastično odgovarao na pitanje postavljeno na press konferenciji.

"Ne ulazeći u razloge neslaganja između direktora i TV1, Grabovici preporučujemo da komunikaciju digne na malo viši nivo, te da 'čaršijski' žargon ostavi kada bude pio piće sa 'jaranima'. Prilikom javne komunikacije postoje određeni kodeksi ponašanja i izražavanja kojih bi se trebao pridržavati bez obzira na situaciju", istakla je Ajvaz, nastavivši:

"Kao šlag na kraju informativno-političkog dijela emisije, intervju sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Bahat i autoritativan kao i uvijek, sa čvrstim stavom i apsolutnom dominacijom. Opuštenim držanjem tijela signalizirao nam je da se dobro zabavlja te da je zadovoljan. Mogli smo primijetiti da je izuzetno dobre volje i da se ne opterećuje mnogo problemima koji pritišću BiH. Za svaki slučaj, onima koji ne znaju poručio je da živi u Republici Srpskoj", navela je Ajvaz u analizi.