Kruži anonimno pismo
0

Šta se zaista dešava na TV Tuzla?

Piše: T. Sekulić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pojedini bosanskohercegovački mediji prenijeli su anonimno pismo radnika Televizije Tuzla (TVT) u kojem tvrde da je situacija u toj medijskoj kući 'haotična', te da su radnici neprestano izloženi, kako navode, teroru koji im nameće direktor Semir Salihović. Međutim, direktor TVT tvrdi da su ti navodi obična hajka koju je pokrenula jedna bivša radnica, te da su uslovi rada u toj televizijskoj kući mnogo bolji nego u većini medijskih kuća na području Tuzlanskog kantona.

U anonimnom pismu poslanom na nekoliko desetina adresa medijskih kuća u BiH tvrdi se kako direktor Salihović sprovodi mobing, radnici rade i do 18 sati dnevno za malu platu, te su neprestano izloženi pritisku.

"Iza tog anonimnog pisma ne stoje radnici već bivša kolegica koja je napustila televiziju Tuzla. Ljudi danas demokratiju shvataju na veoma bizaran i brutalan način, pa tako skrivajući se iza anonimnog pisma podižu hajku. Ja odgovorno tvrdim da radnici u ovoj televizijskoj kući redovno primaju plate, tople obroke, karte za prevoz, rade na savremenoj opremi, a uslovi rada su boljii nego na većini ostalih medija", kazao je Salihović za Sarajevo-x.com, dodajući da su se upravo tu na televiziji Tuzla, za vrijeme njegovog mandata, odškolovala neka od najpoznatijih bh. novinarskih imena kao što su Damir Šehanović (Damar), Damir Kaletović i Avdo Avdić.

Također, u anonimnom pismu je navedeno da Televizijom Tuzla upravlja vladajuća stranka u Tuzli, odnosno stranka SDP, koja nameće cenzuru. Spomenuto je i to da je u okviru Općinskog vijeća Tuzla, formirana Komisija koja treba da ispita stanje na TVT.

Navode o cenzuri Salihović je kategorično negirao rekavši da na TVT nikada nije bilo prijetećih poziva, pritisaka niti je vladajuća stranka nametala cenzuru.

U Općini Tuzla saznajemo da Komisija jeste oformljena, ali zapravo ta komisija je nadležna da preispita poslovanje Televizije Tuzla i Radija Tuzla, te da predloži budući model organizovanja.

Inače, TVT je 41 posto u vlasništvu grada, a 51 posto u privatnom vlasništu. U toj medijskoj kući trenutno je zaposleno 15 radnika, a prema tvrdnjama direktora Salihovića radnici se uredno isplaćuju i svakako rade u moderno opremljenim prostorijama.

Nažalost, nismo bili u mogućnosti i sami posjetiti prostorije ove TV kuće, te se uvjeriti u stvarnu situaciju, no direktor Salihović nam je još jednom potvrdio da je on spreman razgovarati s osobom koja je pokrenula ovo anonimno pismo, utvrditi zbog čega se diže takva hajka i još jednom potvrditi da ono što je navedeno u anonimnom pismu nije istina.