BiH
0

Šta se krije iza Putinovih portreta na protestima u Banja Luci?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Okupljanje naroda“ kako je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nazvao proteste održane u ponedjeljak u svim većim gradovima RS-a kao znak negodovanja zbog mjera visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, usvajanje Deklaracije povodom Lajčakovih odluka nakon višesatnog zasjedanja NSRS, naveli su reportera Radija Slobodna Evropa Patricka Moorea da se zapita da li su ti događaji samo "dim ili postoji i vatra“?

U uvodnom dijelu svoga komentara Moore je istakao činjenicu da su protestanti u Republici Srpskoj, između ostalih, isticali i plakate sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Negodovanje zbog mjera koje je poduzeo visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je, prema pisanju Patricka Moorea sasvim očekivano zbog činjenice da je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, tadašnja prva žena bosanskih Srba Biljana Plavšić koja je, kako je poznato u haškom pritvoru, obećala i zagarantovala suverenitet i nezavisnost Republike Srepke u svakom njenom sektoru. Lideri bosanskih Srba su se od tada do danas čvrsto pridržavali datog obećanja građanima Republike Srpske.

U jeku demonstracija, zasjedanja i donošenja raznih deklaracija, pažnja je usmjerena posebno na premijera Republike Srpske Milorada Dodika, smatra Moore. Naime, Dodik je naglasio da ukoliko Lajčak ne povuče svoje odluke koje, kako on smatra, ugrožavaju autoritet oba entiteta, onda će on narediti povlačenje svih srpskih predstavnika koji obavljaju funkcije u zajedničkim državnim institucijama BiH i preći u opoziciju.

Kako bi se smanjile tenzije u državi, Dodik i Lajčak su nakon 19. oktobra, dana kada je visoki predstavnik donio značajne odluke i načinio korak naprijed, održali sastanak koji je izgledao kao početak novog dijaloga koji bi riješio krizu u BiH. Međutim, lider bosanskih Srba otišao je do Beograda gdje se sastao sa tamošnjim premijerom Vojislavom Koštunicom i ruskim ministrom vanjskih poslova Vladimirom Titovom. Nakon tog sastanka, retorika Milorada Dodika, prema Mooreovom mišljenju, ponovo je postala oštra, ako ne i oštrija.

Iako vidno zaoštrena, situacija u BiH i trenutna kriza ne iznenađuju. Brojni posmatrači iz regije vjeruju da Dodik i njegovi sljedbenici provode svoje standardne taktike opstrukcije kako bi spriječili nesrpske predstavnike vlasti da učestvuju u donošenju odluka u manjem bh. entitetu.

Moore pak naglašava, da je jedan aspekt u cijeloj priči posve nov zbog njegovog javnog predstavljanja i neskrivanja, a to je, kako ga Moore naziva "ruski faktor“. Da li Titov i Kremlj ohrabruju Dodika i Koštunicu u njihovom osporavanju diplomatskih poteza Zapada? Da li Rusija ima skrivene ambicije za bh. područje koji sežu mnogo više iznad svega što se do sada mislilo? Šta se krije iza Putinovih portreta na protestima u Banja Luci?