Saradnja na državnom nivou
0

Šta sadrži Protokol o saradnji između HDZ-a i SDP-a?

Piše: J. H.
Protokol o saradnji između između HDZ-a i SDP-a potpisan je 26. 12. 2011. godine
Protokol o saradnji između između HDZ-a i SDP-a potpisan je 26. 12. 2011. godine
Protokol o saradnji između HDZ-a i SDP-a potpisan je 26. decembra 2011. godine, a potpisali su ga dva predsjednika Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija.

Protokol o saradnji između ove dvije stranke govori o pozicijama za period 2012.-2014. koje imenuju Parlament i Vijeće ministara BiH, a stupa na snagu ukoliko do 28. decembra 2011. godine bude postignut sporazum o parlamentarnoj većini na nivou BiH.

"Predmet ovog dogovora su pozicije direktora i rukovodilaca agencija/direkcija te predsjednici i članovi komisija, odnosno nadzornh i upravnih odbora čija su imena identifikovana u periodu od 2011. do 2014. godine od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH", navodi se u Protokolu između HDZ-a i SDP-a.

Ukoliko se bilateralno/multilateralno ne postigne drugačiji dogovor, u principu, ostaje nacionalni raspored kako je to slučaj bio i do sada, što se može promijeniti novim sporazumom na kojem će potpisnici odmah početi raditi kako bi ga okončali u prvoj godini mandata.

Imenovanja će se vršiti u zakonom predviđenoj proceduri i to u pravilu pred istek mandata. Potpisnici su saglasni da se zakonom uredi procedua po kojoj bi Vijeće minisatra po svom ustroju imalo mogućnost imenovanja čelnika državnih institucija.

Kada su u pitanju "hrvatske" pozicije u navedenim institucijama BiH čiji mandat ističe tokom 2012., 2013., i 2014. godine, ukoliko se ne postigne drugačiji usaglašen dogovor, SDP će dobiti jednog zamjenika ministra.

"Ukoliko Uprava za indirektno oporezivanje bude 'hrvatska' pozicija, HDZ i SDP će se usaglasiti u vezi sa kandidatima", navodi se u Protokolu o saradnji između ovih stranaka.

Kako nam je rekao Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a suština protokola je ta da su od četiri pozicije koje pripadaju redu hrvatskog naroda , jedna pripada SDP-u.