Dr. sci. Dino Abazović
0

FOTO / "Šta očekivati od zemlje u kojoj nema zakona o zabrani fašističkih organizacija?"

Sarajevo-x.com
Dino Abazović
Dino Abazović
Povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH danas je u Domu oružanih snaga BiH održana Zajednička svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća četiri gradske općine. Sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Željko Ler koji je prisutnima i građanima Sarajeva i BiH čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Dr. sc. Dino Abazović, sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, osvrćući se sociološki na državnost Bosne i Hercegovine je istaknuo da je "od devedesetih godina prošlog stoljeća, pa evo to je slučaj i danas, simbolički kapital ove i sličnih obljetnica ambivalentno konktekstualiziran u bosanskohercegovačkom društvu. Ambivalenciju proizvodi naša sadašnjost tako nabijena budućnošću i tako opterećena nedavnom prošlošću."

Konstatirajući kako mladi danas u Bosni i Hercegovini prošlost ne poznaju, a budućnosti ne vjeruju, Abazović je citirao jedno veoma recentno istraživanje o političkoj pismenosti među srednjoškolcima u Hrvatskoj, čiji su rezultati pokazali da samo 27% mladih smatra da je NDH bila fašistička tvorevina.

"U Srbiji je već odavno prisutna percepcija kod mladih da su četnici u Drugom svjetskom ratu na braniku otadžbine bili osvjedočeni antifašisti. Doista, šta možemo očekivati u Bosni i Hercegovini u kojoj nismo u stanju izglasati zakon o zabrani organiziranja fašističkih organizacija i korištenja fašističkih simbola?", upitao se Abazović.

"Želim vjerovati i boriti se za to da antifašizam ovdje bude dovoljno star da bi bio vječno mlad. Znam isto tako da nam se neće zamjerati na onome što smo bili koliko na onome što nismo bili, a mogli smo da budemo. Ako smo propustili priliku da osiguramo uslove generacijama koje dolaze da nas pitaju 'šta smo radili u ratu', siguran sam da će nas pitati, htjeli mi to ili ne, šta smo radili u miru“, rekao je, između ostalog, docent Abazović obraćajući se prisutnima, među kojima su bili predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, diplomatskog kora kao i sami građani.